Przyszedł smaczek na faszerowany kabaczek :)

autor przepisu Viola

 faszerowany kabaczek




  • 1 spory kabaczek -  przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wyjąć miąższ.
  • 200 g serka philadephia z suszonymi pomidorami i bazylią
  • 200 g świeżo startego sera cheddar
  • 200 g świeżo startej marchwi
  • 5 suszonych pomidorów z oliwy - posiekać
  • 3 gałązki mięty (tylko listki) - posiekać
  • 1/4 pęczka natki pietruszki - posiekać
  • 1 jajko
  • sól
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • słodka papryka (przyprawa)

Miąższ z kabaczka posiekać i wrzucić do miski, domieszać pozostałe składniki. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Przygotowaną masą napełnić nasze kabaczkowe naczynka ;)

Wersja I - z piekarnika

Piec 20 minut w 200°C ( termoobieg180°C) we wcześniej nagrzanym piekarniku, 
następnie przestawić na funkcje grill, grillować 10 minut.

 faszerowany kabaczek




Wersja II z mikrofali

Wstawić do mikrofali na 15 minut na 1000W,
następnie przestawić na funkcję grill, grillować 15 minut.



 faszerowany kabaczek


Obie wersje faszerowanego kabaczka były bardzo smaczne, 
różnica w smaku była delikatna wręcz niewyczuwalna.
Chyba zacznę częściej korzystać z mikrofali :D

17 komentarzy:

  1. Dzięjuję za zgłoszenie przepisu do akcji "Festiwal Liścia". Proszę o dodanie banerka na stronę, aby przepis został zaakceptowany. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda, tak kusząco :) Ostatnio też robiła, ale wersję z mięsem mielonym. Taką wersję też wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego dnia nie miałam ochoty na mięso :) Gorąco polecam tą bez mięsną lżejszą wersję :)

      Usuń
  3. Pięknie i bardzo smacznie się prezentują :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetyt się podkręcił, nawet przed 22 :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że taka jedna połówka faszerowanego kabaczka nie zaszkodzi ;)

      Usuń
  5. O kochana! Widzę, że szalejesz z mikro! :))) Bardzo się cieszę! Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. pssst. proszę jeszcze o dodanie banerka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy7:03:00 PM

    Pięknie wygląda. A co jeśli mikrofala grzeje tylko na 850W? Czy przy takiej mocy da się zrobić Twojego kabaczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało, wydłuż tylko czas pieczenia :)

      Usuń
  8. O właśnie! W tym roku jeszcze nie nafaszerowałam żadnego warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zabójczo wygląda ten faszerowany kabaczek.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!