COCA D'ALBERCOCS słodkie wspomnienie Majorki :)








  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 g cukru
  • 100 g smalcu
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 10 g drożdży instant
  • cynamon w proszku
  • cukier puder
  • 250 g moreli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)


Do miski wsyp 200 g cukru, dodaj jajka i miksuj,dodaj rozpuszczony smalec, wymieszaj. Domieszaj drożdże rozpuszczone w mleku. Następnie dodawaj mąką, małymi porcjami,  mieszając cały czas do uzyskania luźnego ciasta. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wysmarowaną oliwą, lub silikonową. Umyte morele przekroić na pół, usunąć pestki i ułożyć na cieście skórką do dołu, lekko docisnąć. Całość oprószyć cynamonem, posypać pozostałym cukrem. 




Piec 30 minut w 180°C we wcześniej nagrzanym piekarniku. Następnie odstawić by ostygło, oprószyć cukrem pudrem.

Cóż tu dużo pisać!
Słodko, słodziutko i jeszcze słodziej :)








You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.

19 komentarzy:

  1. To ciasto z morelami musi być przepyszne - wygląda tak słodko :) niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było rewelacyjne, nie za słodkie i te morele hmmmm

      Usuń
  2. Bardzo słodkie wspomnienie, można się rozmarzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie!!!! Wspaniałe! Nigdy nie piekłam nic z dodatkiem smalcu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne:) Musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Viola, zostało jeszcze coś, z tego pięknego ciasta? Bo chętnie bym zjadła;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają pysznie te zapieczone morele!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglądają te morelki :) Ale są zdradliwe, zaraz po wyjęciu z piekarnika na pewno można sobie nimi nieźle usta poparzyć wsuwając pierwszy kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko było się powstrzymać by nie zjeść zaraz po wyjęciu z piekarniku, ale udało się :)

      Usuń
  8. Uwielbiam Twoje przepisy, ale tym razem nie jestem w stanie tego zrobić, smalec jest dla mnie nie do przejścia. Zdjęcia skądinąd jakzwykle przepiękne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie. Dla mnie też nie do przejścia. no, chyba, że można czymś zastąpić smalec... jakieś masło...

      Usuń
    2. Dziewczyny śmiało możecie smalec zastąpić masłem. W oryginalnym przepisie jest smalec ale dopuszcza użycie masła. Taka wersja dla turystów :)

      Usuń
  9. Ciasto wygląda bosko. Chętnie bym zjadła kawałek:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda absolutnie rewelacyjnie! i na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej ale pyszności ;)!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję Wam, miło Was gościć :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!