Krupnik czyli smaczna tradycja








  • 100 g kaszy perłowej 
  • 250 g ziemniaków - pokroić kostkę
  • 1 spora marchewka - pokroić w kostkę (u mnie młoda w całości)
  • 1 pietruszka - pokroić w kostkę
  • 1 por - pokroić w paski
  • kawałek selera - pokroić w kostkę
  • 200 g mięsa wołowego - pokroić w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 4 suszone grzyby - namoczyć, pokroić w paski
  • świeżo posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
  • 1,75 l wody

Namoczone grzyby oraz mięso zalać zimną wodą i gotować przez godzinę. Włożyć warzywa. Gdy będą miękkie, rosół przecedzić. Z przecedzonego rosołu odlać 250 ml i ugotować na nim kaszę. Do ugotowanej kaszy dodać masło i ucierać przez chwilę drewnianą łyżką, aby zbielała. Kaszę połączyć z pozostałym rosołem, włożyć ziemniaki i gotować przez 20 minut. Włożyć warzywa, grzyby i mięso. Posolić i przed podaniem posypać natką.





 You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.

10 komentarzy:

  1. Krupnik, to moja ulubiona zupa. Taka jak u Ciebie - z grzybkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krupnik - zmora dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super zupka na zimę

    OdpowiedzUsuń
  4. ja bardzo lubię tę tradycyjną zupkę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie cierpiałem kiedyś krupniku, ale teraz smaki mi się zmieniły i chętnie bym zjadł miskę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. u nas w domku też się celebruje krupniczek, a recepturę mam jeszcze babci;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobrze się składa, że zamieściłaś przepis na krupnik, bo bardzo lubię, ale jeszcze nigdy go sam nie robiłem. Wykorzystam...

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam krupnik, dawno w sumie go nie jadłam, muszę się z nim przeprosić;)

    Twój wygląda apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. zupa z dzieciństwa.. babcia robiła najlepszy krupnik na świecie! oj wprosiłabym się na kawaleczek;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!