Orkiszowe Czekoladowe bułeczki

autor przepisu Viola







  • 120 g mąki orkiszowej
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g odtłuszczonej czekolady w proszku
  • 7 g drożdży instant
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki oleju arachidowego



W misce połączyć 50 g mąki, czekoladę i 25 g płatków, zalać drożdżami rozpuszczonymi w mleku, domieszać olej arachidowy i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie domieszać pozostałą mąkę, płatki i przy pomocy łyżki wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową, formując bułeczki.




Odstawić do wyrośnięcia na ok 50 minut. Piec 20 - 25 minut w 190  we wcześniej nagrzanym piekarniku.





Podane z dżemem truskawkowym,
mile osłodzą Twój dzień :)





You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.

12 komentarzy:

  1. Wyglądają jak pyszne, małe ciasteczka. Na pewno by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny wypiek, musi smakować bardzo ciekawie. Pasuje mi smak mąki orkiszowej ze smakiem czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja poproszę taką bułkę na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnio tak chodziły za mną myśli o jakichś prostych ciasteczkach, a tu proszę, są u Ciebie i wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny przepis, dodałam do zakładek. Jak zrobię to się pochwalę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mam ochotę na taką bułeczkę z twarożkiem i dżemem truskawkowym...

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam chleb czekoladowy, więc i takie bułeczki budzą we mnie ślinotok :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na weekendowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się bardzo!!!!!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. fajny przepis ale brakuje banerka:(

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy2:21:00 PM

    Czy można zamiast czekolady użyć kakao?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!