Obłędny krem z DYNI z jabłkiem i serem FETA


autor przepisu Viola









  • 800 g dyni - bez skóry i pestek, pokroić w dużą kosykę
  • 2 jabłka - oczyścić, pokroić w dużą kostkę
  • 1 jabłko - pokroić w drobną kostkę - usmażyć bez dodatku tłuszczu
  • 200 g sera feta
  • 2-3 łyżki sezamu - uprażyć na suchej patelni
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry (przyprawa)
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 
  • 2 łyżeczki truvii lub innej substancji słodzacej
  • 500 ml gorącej wody
  • sól

 Gałkę muszkatołową, tymianek i mieloną kolendrę połączyć w kubeczku. Pokrojoną dynię i 2 jabłka przełożyć do żaroodpornego naczynia, domieszać przygotowaną mieszankę. Piec 20 minut w 190°C z termoobiegiem, we wcześniej nagrzanym piekarniku. Dynię z jabłkiem przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Dodać ser feta,truvię zmiksować. W razie potrzeby doprawić solą. Zagotować.

Zupę przelać na talerze,
posypać uprażonym sezamem, ułożyć usmażone jabłka.




 You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.

Dyniowe przysmaki

13 komentarzy:

  1. Wyglada pieknie, lubie takie geste, kremowe zupy. Podoba mi sie dodatek fety!

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodkie jabłko, słona feta, efekt musi być naprawdę obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ apetyczny. Muszę wypróbować jabłko w kremie dyniowym:-). Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  4. prezentuje się cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędny krem obłędnie sfotografowany!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe połączenie. Musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale smakowity krem :) Dynia i feta - już lubię to połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupa wygląda pięknie. Konsystencję ma idealną. Moje dotychczasowe dyniowe degustacyjne doświadczenia były nieciekawe, ale Twoja zupa zachęca mnie by spróbować swoich sił w starciu z korbolem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda bosko! po raz pierwszy widze jabłko w składzie zupy dyniowej, ale podoba mi się ta propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. trochę inna niż robię ale wciąż zachwyca.

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepięknie wygląda i pewnie pysznie smakuje z tak wspaniałą kombinacją składników ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wooww
    z takimi dodatkami nie znam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. yum!! i love butternut squash soup, but now i think pumpkin soup is my new favorite!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!