Świąteczny łosoś pod fasolową kołderką.







  • 1 kg świeżego łososia
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
Marynata
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 2 małe cebule - pokroić
  • 2 ząbki czosnku - posiekać
  • 2 łyżka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/4 dużej papryczki chili
  • sól, pieprz
Zalewa
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 zalewy z puszki, z fasolą
 Marynata
Do wysokiego naczynia wrzucić fasolę z połową zalewy, dokładnie zmiksować blenderem. Domieszać pozostałe składniki marynaty i jeszcze raz dokładnie potraktować blenderem ;) Doprawić solą i pieprzem. Umyte i osuszone filety, ułoży na posmarowanej oliwą blasze. Posmarować marynatą, przykryć i odstawić na 2 godz. do lodówki.

Zalewa
Do zalewy z puszki domieszać taką samą ilość wody oraz dodać sok z cytryny. Wymieszać

Wyjąć łososia z lodówki i podlać zalewą. Piec pod przykryciem 20-25 minut w 200°C we wcześnie nagrzanym piekarniku. Po 15 pieczenia odkryć rybkę.


Tak przygotowany łosoś będzie doskonałą alternatywą dla osób,
które jak ja, karpia nie lubią.




Smacznego!



Viola
autorka przepisu





 You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.

14 komentarzy:

  1. uwielbiam łososia! piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy3:01:00 PM

    Nie jadłem tak przyrządzonego łososia. Chyba się skuszę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Violu, jak zawsze zachwycasz pomysłowością! Kolejny przepis do wypróbowania. Ładne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  4. wyśmienicie przyrządzony!

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentuje się znakomicie!
    jak zawsze ;)

    PS. Nie wiem jak będzie u mnie z czasem w najbliższe dni, tak więc już dzisiaj życzę Ci Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia ;) ...i oby bliscy wyczyścili do zera talerzyki ze smakołykami, jakie im przygotujesz ;)

    Pozdrawiam!
    Martyna

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis. Z papryką chili trzeba uważać przy alergiach, ale mam nadzieję, że uczuleni to wiedzą i jak niedozwolona odstawią:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurczę, jak dawno tutaj nie byłam! Świetny łosoś (nigdy nie marynowałam) i, masz rację, idealny zamiast karpia. Zauważyłam, że sporo osób go nie lubi.

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniałe, apetyczne zdjęcia! aż ślinka cieknie na sam widok:) coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  9. łosoś to mistrzostwo ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niezwykle smakowity widok!
    Pogodnych i szczęśliwych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  11. Życzę Tobie i Twoim bliskim pełnych miłości i radości , zdrowych i spokojnych Świąt...
    Wspaniała marynata do ryby...

    OdpowiedzUsuń
  12. Musiałam ten przepis wypróbować i przyznaje ryba wyszła rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy10:01:00 PM

    Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy10:41:00 PM

    Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!