Wigilijny bigosik, pyszny i zdrowy.








  • 400 g poszatkowanej białej kapusty, sparzyć wrzątkiem
  • 860 g kiszonej kapusty ( u mnie z marchewką)
  • 40 g suszonych grzybów (zalać 200 ml gorącej wody i zostawić na noc)
  • 100 ml oliwy z oliwek + 2 łyżki
  • 80g suszonych śliwek
  • 2 cebule - pokroić na krążki
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu w ziarnach
  • sól, pieprz

Grzyby ugotować w wodzie, której się moczyły. Kostki bulionu rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Kapustę kiszoną, odcisnąć (odstawić szklankę kwasu) i przepłukać zimną wodą, odcisną. Przełożyć do sporego garnka dodać świeżą kapustę.



Zalać bulionem i wywarem z namoczonych, ugotowanych grzybów. Domieszać pieprz w ziarnach. Gotować na niskiej temp. do miękkości. Cebulę, przyprawić solą i pieprzem (nie żałować pieprzu) i zrumienić na 2 łyżkach oliwy, dodać do kapusty. Następnie, dodać pokrojone w grzyby.




Suszone śliwki i żurawinę zalać niewielką ilością wrzątku, odstawić na 2-3 minuty i domieszać razem z płynem do bigosu. Gotować do momentu gdy uznamy, że nasz bigos jest już gotowy.
W razie konieczności dolać odrobinę kwasu.





Doskonałym dodatkiem do wigilijnego bigosu,
 będzie pyszniusi chlebek z żurawiną




Smacznego!



Viola
autorka przepisu



You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.

13 komentarzy:

  1. Może go nie zrobię na Wigilię, bo u mnie króluje kapusta z grochem i grzybami, ale na pewno na Nowy Rok! Taki bigosik po sylwestrowym szaleństwie będzie jak wybawienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie! aż mi zapachniało;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo podoba mi się Twoja propozycja z żurawiną :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bigosik rewelacyjny ;) Sama w tym roku do bigosu rąk nie dokładam, bo to zadanie dla mamy... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniały!:)uwielbiam bigosik:) mogłabym go wcinać codziennie

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy się nie spotkałam jeszcze z dodatkiem żurawiny.
    interesujący pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj Violu,
    przyszedłem najeść się bo Ty robisz pyszne obiadki, Bigosik rewelacja !!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. o jaki wspaniały... po cichu licz, że moja babcia zrobi podobny ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bigos- mmmm najlepszy po kilku dniach! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. a to ciekawe... bigos z żurawiną! podoba mi się jej dodatek w przepisie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super fotki, bardzo zachęcające :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo spodobał mi się pomysł dodania żurawiny do bigosu...ciekawa nuta smakowa... przy następnym bigoszeniu go wykorzystam :)...

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo mi sie podoba!
    Zwlaszcza, ze wersja wegetarianska.

    Dziekuje za udzial w akcji!
    Kasia


    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!