Wieprzowinka z żurawinką, coś co zadowoli wybredne gusta!







  • 1 kg schabu
  • 1 czerwona cebula - pokroić na krążki
  • 350 g pieczarek, średniej wielkości
  • 100 ml gorącej wody
  • 2 kostki bulionu wieprzowego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren różowego pieprzu 
  • 100 g żurawiny
  • 1 średniej wielkości cukinia - pokroić na krążki grubości 2 cm
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu, oregano i rozmarynu
  • świeżo mielonego, kolorowego pieprzu

Mięso pokroić na kotlety grubości 2 cm i delikatnie rozbić, przyprawić kolorowym pieprzem z obu stron, nie żałować. Zrumienić na na rozgrzanej, posmarowanej oliwą z oliwek patelni do grillowania. Przełożyć mięso do garnka. Tak samo przyprawić i zrumienić cukinię, przełożyć na talerz. W tym samym czasie na drugiej patelni na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę i dodać do mięsa. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki, dodając 1 łyżkę oliwy, przełożyć do mięsa. W wodzie rozpuścić kostki bulionu wieprzowego i zalać mięso. Domieszać pieprz w ziarnach oraz żurawinę. Na wierzchu ułożyć zioła i cukinię, przykryć. Gotować na średniej temp do miękkości mięsa.

 Podawać z pieczonymi ziemniakami.





Smacznego!




Viola
autorka przepisu



You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.

7 komentarzy:

  1. jak pięknie się prezentuje!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada bardzo apetycznie, a nie miałam pomysłu na dzisiejszy obiad:-), teraz już mam a mój mąż bedzie zachwycony:-). Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. taka wieprzowinka z pewnością smakoszy zadowoli :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja poproszę!
    Z dużą porcją żurawiny...

    OdpowiedzUsuń
  5. eleganckie danie, pięknie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie wołowinki jeszcze nie jadłem - wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!