Tarta serowo-marchewkowa na owsiano-bananowym spodzie







Na ciasto
  • 200 g płatków owsianych
  • 1 i 1/2 banana
  • 3 łyżki wody
  • 1/4 łyżeczki soli



Na farsz
  • 4 marchewki ok 285 g - obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach
  • 4 plasterki wędzonej szynki ok 85 g - pokroić w kosteczkę
  • 1 szalotka - obrać, pokroić drobniutko
  • 250 g zmielonego białego sera (u mnie 0% tłuszczu)
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól, pieprz
  • szczypiorek (opcjonalnie)

Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na folię, zawinąć i schować do lodówki na 30 minut. Starte marchewki połączyć z serem, natką i kminem. Przyprawić pieprzem i solą. Szynkę razem z szalotką zrumienić na patelni bez dodatku tłuszczu. Formę do tarty wyłożyć ciastem,




na nim rozprowadzić masę serowo-marchewkową. Piec 30 minut w 180°C 




Po 20 minutach posypać górę tarty zrumienioną szynką i szalotką.



Po wyjęciu z piekarnika posypać szczypiorkiem.




Delikatna o bardzo przyjemnym zapachu i smaku.



Smacznego!




Viola
autorka przepisu



  You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.

42 komentarze:

  1. Świetny przepis! A wałek to rozwałkowania ciasta w formie obłędny. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy11:01:00 AM

    Jestem zachwycona połączeniem i to ciasto z bananem. Rewelacja! A zdjęcia przepiękne. Pozdrawiam Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy11:04:00 AM

    jaka apetyczna, musze koniecznie sprobowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny świetny przepis z Twojego blogu do wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Whmm, a ja jesetm przed obiadem, buuuuu...;-( Piękne zdjęcia, cudna tarta:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ten pomysl na ciasto jest genialny, zreszta farsz tez bardzo apetyczny :) na pewno sprobuje :) Pozdrawiam cieplo,

    Karola

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała tarta! Przepis zdecydowanie do wypróbowania, bo ostatnio stałam się pochłaniaczką tart! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. również do ''pochłaniaczek'' tart należę :) przepis gorąco polecam :D

      Usuń
  10. ojej wspaniała tarta... super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. fantastyczny przepis, śliczny blog :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Violu tarta jest piękna, wygląda apetycznie i bardzo zdrowo. Fany patent na użycie banana:-). Bardzo oryginalne danie jak zawsze zresztą:-). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło czytać, aż się zarumieniłam. Dziękuję :)

      Usuń
  13. Oryginalny przepis, tarta musiała bardzo ciekawie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudna ta tarta i oczywiście fantastyczne zdjęcia:)!

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo mi się podoba ta tarta:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak zwykle, pięknie, apetycznie i innowacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. wspaniałe zdjęcia ... moje smaki, moja ulubiona tarta to marchwiowo porowa
    więc taka wersja tez pewnie by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimowy1:32:00 PM

    Twoja tarta została poddana testom, przeze mnie i moje koleżanki z pracy. Wszyscy byli zachwyceni! Nie dodałam szynki, trochę się bałam tego połączenia. Następnym razem spróbuję z szynką. Pozdrawiam Ilona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie cieszą mnie Twoje słowa! Polecam się na przyszłość ;)

      Usuń
  19. Dziękuję Wam, że jesteście, zaglądacie i komentujecie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Anonimowy9:42:00 AM

    Nie mam dostepu do bialego sera moze byc serek homo?

    OdpowiedzUsuń
  21. Anonimowy7:44:00 PM

    mistrzowskie zdjęcia, ek

    OdpowiedzUsuń
  22. Przetestowałam przepis, połączenie smaków (banan, marchew i kumin) jest przepyszne! Dodałam od siebie pora (wcześniej podgotowanego przez jakieś 2 minutki), i całość jest baaardzo zadowalająca :) Na pewno powtórzę. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  23. Marchewki, banan i szynka?! Wow, ryzykowne połączenie, ale może warto spróbować? :) W końcu warto próbować nowych rzeczy! :) Wygląda apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Anonimowy4:26:00 PM

    Wspaniały przepis na spód do tarty! Od jakiegoś czasu robię już tylko takie, w wersji słodkiej ;)))) Polecam! Zdrowo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!