Jogurtowe, lekkie, delikatne i bez masła!






Muffinki
  • 200 g pszennej mąki samorosnącej*
  • 60 g zmielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 60 g truvii lub innej substancji słodzącej *
  • 250 g jogurtu activia z żurawiną
  • 150 g gęstego jogurtu greckiego
  • 200 g jagód
Do dekoracji
(ilość wedle uznania)
  • świeże listki mięty
  • jagody
  • jogurt grecki
  • syrop z agawy 

Jajka utrzeć z truvią, dodać jogurt activia, jogurt grecki dokładnie połączyć ( by ułatwić sobie pracę użyj miksera) Domieszać migdały. Do mokrej masy przesiać mąkę, wymieszać. Kolej na jagody,




ostrożnie wymieszać z ciastem. Następnie przełożyć masę do foremek do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w 180°C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu, muffinki będą bardzo delikatne. Najlepiej, przed wyjęciem z foremek, odstawić je na kilka minut do ostygnięcia.

Dekoracja
Jogurt wymieszać z syropem z agawy, kierując się własnym smakiem ;) Następnie, przy pomocy łyżeczki nakładać na muffinki, przybrać jagodami i listkami mięty.







Delikatne, pełne jagódek, 
szybciutko opróżnicie papilotki!!!!
Zapewniam!!!!




Smacznego, jagodowe życzy!


Viola
autorka przepisu





*Pszenna mąka samorosnąca (self-raising flour) - jest to zwykła mąka pszenna z dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w domu. Na 150 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

*Truvia - słodzidło którym zastępuję cukier. 60 g truvii odpowiada 180 g cukru. Więcej na temat truvii możecie przeczytać tu -KLIK


 Produkty wykorzystane w przepisie,


zakupione w Tesco - Coatbridge

 You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.




16 komentarzy:

  1. A ja już myślałam, że bułeczki z jagodami będą, ale takie babeczki to równie pyszna perspektywa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! :) Wyglądają przepięknie i bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy3:28:00 PM

    Piękne zdjęcia, aż ma się ochotę wyciągnąć choć jednego z monitora! Pozdrawiam Ilona

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy3:29:00 PM

    łał piękne! Poproszę o jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. i przy tym wyglądają bosko!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo obłędnie wyglądają...:)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oczarowałaś mnie zdjęciami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W sam raz na wiosenną dietę :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapraszam Cię do zabawy Liebster Blog http://zapachykuchni.blogspot.com/2013/04/liebster-blog.html :)) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zauważyłam, że muffiny są teraz na topie w kuchni i super :) Wszystko co jogurtowe uwielbiam, poczynając od czekolad i słodkości, kończąc na połączeniu z chilli. Super przepisik :) PS. zdjęcia piękne

    www.studentwgarnku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Te babeczki wyglądają cudownie, mówią do mnie: zjedz mnie zjedz :) Zdjęcia prześliczne :) porywam wszystkie :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Coś pysznego! Nie dość, że jogurtowe to jeszcze z jagodami:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!