Czekoladowe owsiane słodkości, bez masła. Czyli zdrowe ciasteczka w wersji light!



Moja propozycja na wykonanie owsianych ciasteczek,
 którą dzisiaj prezentuje, odbiega od oryginalnego przepisu. 
Wykonane przeze mnie małe słodkości, zostały zapieczone,
 są ciemniejsze bez dodatku masła oraz cukru.



Czekoladowe Owsiane Ciasteczka bez masła.
Moją inspiracją były Ciasteczka owsiane niby czekoladowe. Oryginalny wpis znajdziecie tu - KLIK


  • 100 g płatków owsianych
  • 110 ml mleka sojowego ( u mnie light )
  • 73 g truvii lub innego słodzidła*
  • 2 łyżki karobu (ok 14 g)*
  • 40 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 170 g gęstego jogurtu greckiego ( u mnie 0% tłuszczu )
  • 50 g suszonej żurawiny
  • puder z truvii (opcjonalnie)



 Mleko, truvię i karob umieścić w rondelku, podgrzewać na średniej temp około 5 minut, nie zapominając o mieszaniu,aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Następnie zmniejszyć temp, dodać ekstrakt waniliowy i gotować 8-10 minut. Zestawić i domieszać płatki, zmielone migdały, żurawinę i jogurt. Gotową masę wykładamy łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie pieczemy przez 8-10 minut w 200°C we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu odstawić zdrowe ciasteczka do ostygnięcia. Posypać pudrem z truvii.









 Zdrowego, słodkiego życzy!



Viola





Kilka słów od autora: 
1. Jeżeli uznasz, że masa przed zapieczeniem jest za rzadka, domieszaj więcej płatków.
2. Ciasteczka wyszły wyjątkowo słodkie. Moim pociechom bardzo smakowały, choć na mój gust mogły być mniej słodkie. Jeśli nie przepadasz za mocno słodkimi wyrobami, proponuję zmniejszyć ilość truvii.






Produkty wykorzystane w przepisie


zakupione w Tesco - Coatbridge


oraz na ebay




*KAROB. Chleb świętojański w proszku jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady, ponieważ jest to naturalny słodzik - smak i wygląd podobny do czekolady ale co najważniejsze nie zawiera kofeiny i teobrominy oraz kwasu szczawianowego blokującego prawidłowe wchłanianie wapnia.

Posiada szereg korzyści zdrowotnych m.in.:

1. Poprawia trawienie.
2. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Nie zawiera "złego"cholesterolu
3. Działa jako antyutleniacz.
4. Może on być stosowany w leczeniu biegunki u dzieci i dorosłych.
5. Chleb świętojański jest również stosowana w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie.
6. Ma właściwości wykrztuśnie polecany jest palaczom i po kilku dniach stosowania zaczynają intensywnie odpluwać wydzielinę z płuc.
7. Nie zawiera kofeiny i jest polecany dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi.
8. Może pomóc w zapobieganiu raka płuc, jeśli używany jest regularnie.
9. Zawiera witaminy E i jest stosowany w leczeniu kaszlu, grypy, niedokrwistości .
10. Garbniki karobu zawierają kwas galusowy. Kwas galusowy jest przeciwbólowy, antyalergiczny i antybakteryjny. Jest również przeciwutleniaczem , działa przeciw wirusowo i antyseptycznie.
11. Jest on używany do leczenia polio u dzieci - kwas galusowy .
12. Jest bogaty w wapń i fosfor. Z tego powodu jest on wykorzystywany w walce z osteoporozą.
*TRUVIA - słodzidło którym zastępuję cukier. 73 g truvii odpowiada 220 g cukru. Więcej na temat truvii możecie przeczytać tu -KLIK


16 komentarzy:

  1. Anonimowy11:01:00 AM

    REWELACYJNY przepis!! Prost, zdrowy i na pewno smaczny. Jak wszystkie Twoje propozycje :) Śliczne zdjęcia, szczególnie te drugie. Sylwia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładne zdjęcia, a sam przepis warto zapamiętania. :) Uwielbiam owsiane ciasteczka i wciąż z nimi eksperymentuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że nasze ulubione ciasteczka owsiane doczekały się zdrowszej wersji:) Truvii nie używałam jeszcze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję za inspirację :) Nie wiem czy truvia jest dostępna w Polsce, na pewno z zakupem online nie będzie problemu :)

      Usuń
  4. Przepis warty odnotowania, super :)
    Piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, mniam, mniam!
    przepis do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ja porywam klika...:)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają wspaniale i bardzo apetycznie - muszę koniecznie spróbować :)
    Widzę, że i u Ciebie sezon na dania dietetyczne :) u mnie podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Oj tak sezon pod znakiem light. Wiosna to dobra pora by troszku zacisnąć pasa :)

      Usuń
  8. Chciałabym gdzieś dorwac karob, a nie mam pojęcia gdzie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zakupy przez neta.Ja swój zakupiłam na ebay-u :)

      Usuń
  9. cudowne zdjęcia! ciasteczka obsypane cukrem pudrem wyglądają mega kusząco

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!