A wszystkiemu............winne udka! ;)





kuchnia włoska


Na 4 porcje
  • 4 udka kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 15 g masła
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki świeżo posiekanego tymianku
  • 4 cebulki szalotki - obrać, przekroić wzdłuż na pół

Marynata
  • 200 ml wytrawnego, czerwonego wina
  • 3 łyżki białego octu winnego 
  • 3 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wino połączyć z octem. Doprawić solą.


Wieczorem

Skórkę z udek kurczaka naciąć w kilki miejscach.



Następnie natrzeć czosnkiem i umieścić w naczyniu bez metalowych elementów.
Zalać marynatą, oprószyć pieprzem i wstawić na całą noc do lodówki.




Obiadową porą

Udka wyjąć z marynaty i pozostawić do osączenia. Marynatę zachować.
Na patelni rozgrzać oliwę, masło i smażyć szalotkę przez 2-3 minutki, aż zmięknie.
Następnie ułożyc udka  i smazyć na złoty kolor z każdej strony.
Zmniejszyć temp., dolać połowę marynaty, przykryć i smażyć przez 15-20 minut. Jeśli marynata szybko się wygotuję, dolać jeszcze odrobinę.
Gdy udka będą gotowe, domieszać ocet balsamiczny, tymianek i dusić przez 4 minuty.


Podawać z polentą lub ryżem.



Choć i podane z  pieczywem smakowały wybornie!



Smacznego życzy!




Viola