Ciasto z rabarbarem bez rabarbaru w wersji LIGHT , czyli wspólne pieczenie słodkości.


Uwielbiam spotkania w wirtualnej kuchni.
Niestety, nie po drodze były mi wszystkie ostatnie akcje 
wspólnego gotowania, pieczenia. Praca, zabawa z dziećmi, zaległe pranie, prasowanie............podejrzewam, że większości z Was dobrze znana jest ta codzienna historyja ;) 

Lecz tym razem powiedziałam, NIE! 
Dosyć tego, pranie, prasowanie, poczeka, a w tym spotkaniu udział wziąć muszę! 

I udało się!
 Dziś mam ogromną przyjemność przedstawić Wam, moje słodkie dzieło w wersji light.

ciasto z rabarbarem



Wynik wspólnego pieczenia w wirtualnej kuchni, którego inspiracją było fantastyczne
z przyzwoleniem na modyfikację.

Gospodarzem spotkania była Bożena



ciasto z rabarbarem


Przyjemność pieczenia dzieliłam również z:

Rafałem K.


Moja propozycja jest delikatna, słodka i niestety tylko z truskawkami. Zakup świeżego rabarbaru w moim miasteczku graniczy z cudem, który ominął mnie szerokim łukiem ;) Ale uwierzcie mi proszę. Ciasto wyszło rewelacyjne! Wszystkie składni doskonale dobrane, stworzyły idealną całość. Całość słodką o delikatnym, rozpływającym się kremie, z truskawkowym musem o wyraźnym smaku.

Przepis po modyfikacji.

Ciasto:
  • 4 żółtka (w temperaturze pokojowej)
  • 65g płynnego masła ( u mnie flora)
  • 65 g gęstego jogurtu greckiego 0% tłuszczu
  • szczypta soli
  • 50g truvii
  • 150g bezglutenowej mąki samorosnącej*
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 5 łyżek mleka 0% tłuszczu (w temperaturze pokojowej ) 
  • 2 tortownice śr 26 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia

Masło utrzeć z solą i truvią, dodać jogurt i ucierać przez 3-4 minuty.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać kolejno żółtka, miksować przez chwilę i domieszać aromat waniliowy. Następnie na przemian z mlekiem dodawać mąkę do masy, dokładnie wymieszać.





Połowę masy przełożyć do jednej tortownicy i połowę do drugiej, równomiernie rozprowadzić.





Beza:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 50g truvii
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 płaskie łyżki kisielu truskawkowego w proszku, bez cukru

Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli i octu. Następnie dodać łyżeczkę truvii i miksować, łyżeczka truvii i miksować. Powoli, aż wykorzystamy całą truvię, a piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu dodajemy kisiel. Pianę podzielić na dwie tortownice i  wyłożyć równomiernie na ciasto.




Piec 40 - 45 minut w 170°C ( termoobieg 150°C ) Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.







Masa truskawkowa:
  • 500 g truskawek - usunąć szypułki, pokroić
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 100 ml wody + 6 łyżek wody
  • 50 g truvii

Truskawki umieścić w garnku, zalać wodą, aromatem i zasypać truvią.




Zagotować, zmniejszyć temperaturę i gotować ok 6 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody i domieszać do gotujących się truskawek. Gotować przez 1 minutę pamiętając o mieszaniu.




Odstawić do ostygnięcia.




Przestudzoną masę truskawkową rozprowadzić na jednym cieście w tortownicy




 i odstawić do całkowitego ostygnięcia.



Masa jogurtowa:
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego 0% tłuszczu
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 50 g płatków migdałowych - uprażyć na suchej patelni
  • 30 g pudru z truvii
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 8 łyżek wody


Jogurt miksować przez chwilę, następnie domieszać truvię, aromat i uprażone, migdałowe płatki.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, podgrzać. Gdy lekko przestygnie stopniowo dodawać do masy i miksować na najniższych obrotach. Wstawić do lodówki, jak masa będzie na tyle sztywna, by nie rozlewała się na boki, wyjąć i rozprowadzić na masie truskawkowej. Na jogurtowej masie położyć drugie ciasto i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki no ok 1 godzinę.



 Do ozdoby:
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego 0% tłuszczu
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 50 g płatków migdałowych - uprażyć na suchej patelni
  • nasiona granatu
  • 30 g pudru z truvii
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 8 łyżek wody
 
Jogurt miksować przez chwilę, następnie domieszać truvię i aromat.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, podgrzać. Gdy lekko przestygnie stopniowo dodawać do masy i miksować na najniższych obrotach. Wstawić do lodówki. Jak masa będzie na tyle sztywna, by nie rozlewała się na boki, wyjąć z lodówki masę i ciasto. Zdjąć obręcz od tortownicy i rozprowadzić masę jogurtową na całym cieście. Górę ciasta posypać uprażonymi, migdałowymi płatkami. Ozdobić nasionami granatu. Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.








ciasto z rabarbarem


Smacznego w wersji light, życzy!



Viola

Wszystkim uczestnikom
 dziękuję za wspaniałą zabawę!


*Bezglutenowa mąka samorosnąca (self-raising flour) - jest to zwykła mąka bezglutenowa z dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w domu. Na 150 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.