autor przepisu Viola
Otręby zalać rumem, dokładnie wymieszać, wbić 1 jajko, wymieszać i odstawić na 10 min.
Dodać cukier, zmielone migdały, proszek do pieczenia, 1 jajko, 1 żółtko, dokładnie wymieszać, odstawiać. W tym czasie ubić białko z 1 jajka na sztywno, dodać do naszej masy i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Masę przekładamy za pomocą łyżki do foremek, małych , dużych, kto co woli ;)
Pieczemy w 190 st. we wcześniej nagrzanym piekarniku, większe ciacha ok.25min, mniejsze ok. 15 min.
opcja I
BEZ DODATKÓW
opcja II
Z DŻEMEM
opcja III
Z DŻEMEM, POLANE ŚMIETANKĄ
opcja IV
POLANE CZEKOLADĄ
- 200 g otrąb owsianych
- 200 ml białego rumu
- 30 g zmielonych migdałów
- 3 jajka
- 3-4 łyżki cukru pudru bądź słodzika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie czekolada lub gotowa polewa, dżem truskawkowy lub taki jaki lubisz, śmietanka
Otręby zalać rumem, dokładnie wymieszać, wbić 1 jajko, wymieszać i odstawić na 10 min.
Dodać cukier, zmielone migdały, proszek do pieczenia, 1 jajko, 1 żółtko, dokładnie wymieszać, odstawiać. W tym czasie ubić białko z 1 jajka na sztywno, dodać do naszej masy i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Masę przekładamy za pomocą łyżki do foremek, małych , dużych, kto co woli ;)
Pieczemy w 190 st. we wcześniej nagrzanym piekarniku, większe ciacha ok.25min, mniejsze ok. 15 min.
opcja I
BEZ DODATKÓW
opcja II
Z DŻEMEM
opcja III
Z DŻEMEM, POLANE ŚMIETANKĄ
opcja IV
POLANE CZEKOLADĄ
KAŻDA Z OPCJI BYŁA PRZEEEEPYSZNA !!!!!
Ja bym chciała z czekoladą :D
OdpowiedzUsuńi ja! i ja! :)
OdpowiedzUsuńMozna czymś zastąpić rum?? Bardzo ciekawy przepis, chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńOczywiście, np sokiem :)
Usuń