Na 4 sakiewki
- 6 arkuszy ciasta filo - każdy arkusz przeciąć na pół
- 8 moreli - przekroić na pół, usunąć pestki (ja swoje obrałam) ewentualnie 4 duże śliwki - podzielić na ćwiartki, usunąć pestki (nie obierałam)
- 50 g zmielonych migdałów
- 1 kopiasta łyżka serka homogenizowanego
- 1 łyżka brandy
- ok 30 g nektaru z agawy
- puder z truvii lub cukier puder
- oliwa z oliwek lub masło np ghee
Serek, migdały, brandy oraz nektar z agawy połączyć w misce. Jeżeli masa będzie za mało słodka, dodać troszkę więcej nektaru. Na każdą sakiewkę potrzebne będą 3 połówki arkuszu ciasta filo. Każdą połówkę ciasta smarować cienką warstwą oliwy i układać jeden na drugim, delikatnie obracając względem poprzedniego ( tworząc gwiazdę). Połówki morel posmarować farszem, złożyć i ułożyć na środku sakiewki.
lub
Na każdą sakiewkę po 2 morele lub 1 śliwka. Delikatnie unieść boki ciasta, zawinąć dociskając miejsce zawinięcia. Układać na blasze (zwykłej lub do muffinów) wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20 minut w 190°C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu odstawić na chwilkę, by delikatnie przestygły.
Podawać na ciepło lub na zimno,