- 6 arkuszy ciasta filo - każdy arkusz przeciąć na pół
- 7-8 śliwek - podzielić na ćwiartki, usunąć pestki
- 150 g serka homogenizowanego
- 100 g zmielonych migdałów
- nektar z agawy
- 2 łyżki brandy
- 15 g orzechów laskowych - pokruszyć np w moździerzu
- puder z truvii lub cukier puder
- oliwa z oliwek lub masło np ghee
- forma do tary śr 24 cm
Serek, migdały, brandy połączyć w misce i osłodzić nektarem z agawy, kierując się własnym smakiem.
6 połówek ciasta posmarować cienką warstwą oliwy i układać w formie, jeden na drugim, delikatnie obracając względem poprzedniego ( tworząc gwiazdę). Wyłożyć masę serowo-migdałową i rozprowadzić. Unieść delikatnie boki, zawinąć do środka, lekko docisnąć do farszu.
Następnie posmarować cienką warstwą oliwy pozostałe arkusze i ułożyć na serowym spodzie w ten sam sposób co poprzednie kawałki ciasta. Ułożyć śliwki według uznania, polać każdą ćwiartkę owocu nektarem. Unieść delikatnie boki ciasta, nie zawijać.
Piec 30 minut w 190°C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać pokruszonymi orzechami laskowymi.
Po wyjęciu odstawić na chwilkę, by tarta delikatnie przestygła.
Słodka, delikatna o przyjemnym smaku śliwek, sera i migdałów.
Przed podanie posypać pudrem z truvii
lub cukrem pudrem
Słodkiego rozkoszowania się smakiem życzy!
Viola
autorka przepisu