- ok 160 g ciasta francuskiego PRZEPIS
- 100 g śmietanki
- 250 g serka ricotta
- 200 g serka z chili
- 5 małych cukinii - pokroić wedle uznania, u mnie w ćwiartki
- 3 jajka
- 2 łyżki siemienia lnianego
- świeżo zmielony pieprz kolorowy
- forma do tarty śr 24 cm
Przygotować ciasto według tego PRZEPISU lub skorzystać z kupnego. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Dno posypać siemieniem lnianym.
W garnku podgrzać śmietankę, dodać sery i podgrzewać do ich rozpuszczenia. Zestawić, przyprawić pieprzem. Gdy lekko przestygnie domieszać rozkłócone jajka, energicznie mieszając. Serową masę przelać na ciasto, do formy. Na górze ułożyć pokrojoną cukinie.
Piec 30 minut w 200°C ( termoobieg 180°C )
Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok 10 minut i zajadać!
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
No rewelacyjna!I to siemię lniane, super pomysł na przemycenie go troszkę ;-)
OdpowiedzUsuńAle bym taką zjadła! Tylko marzy mi się ze szparagami :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie. Lubię ricottę właśnie za taką uniwersalność, można z niej zrobić fantastyczne rzeczy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Uwielbiam takie tarty, sama robię podobną :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia przecudne :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda i bardzo smakowicie :) A co ponadto, urocza kompozycja! :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwe cudo! Wpraszam się na dużą porcję;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
cudna!
OdpowiedzUsuńtakiej tarty jeszcze nie miałam u siebie na stole:)
wygląda mega smacznie
Violu, jak tak dalej pójdzie będziesz mi musiała zakupić śliniaczek...tak pyszne potrawy tu serwujesz ;)
OdpowiedzUsuńale apetycznie wygląda ta tarta :) śliczne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda :)!
OdpowiedzUsuńWhat a beautiful tart!
OdpowiedzUsuńFajna ta tarta. Zainspirowałaś mnie Violu do wykonania tarty z wędzonym twarogiem...
OdpowiedzUsuń