autor przepisu Viola
Mięso
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso, podlewamy odrobiną wody, dodajemy kostkę mięsną, przykrywamy, niech nam mięsko dochodzi. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę lub krążki.
Dodajemy do mięsa, całość doprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem ok 20min. od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odcedzamy naszą mieszankę z puszki i dodajemy do mięsa, mieszamy i znowu zostawiamy na 10-15 min.
Następnie pozbywamy się nadmiaru tłuszczu.
Przekładamy nasz odtłuszczony farsz do wysokiego naczynia, dodajemy starty żółty ser, wbijamy 2 jajka, mieszamy.
Czas na żaroodporną formę w której ułożymy farsz :)
Ziemniaki
Do ziemniaków wbijamy 2 jajka i dodajemy koperek, mieszamy.
Następnie rozprowadzamy naszą masę ziemniaczaną na warstwie mięsnej.
Na warstwie ziemniaczanej przy pomocy widelca robimy wzorek.
Pieczemy około 30 min. w 200 st. we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Odstawiamy na 6-7 minutek iiiii podajemy :)
- 500 g mięsa mielonego (ja użyłam z indyka)
- 1 cebula np: czerwona
- kostka mięsna np: kucharek
- pieprz
- 50 g startego żółtego sera
- 1 puszka mieszanki zielonego groszku z młodą marchewką
- 350 g ugotowanych, ubitych ziemniaków
- 4 jajka
- garść pokrojonego świeżego koperku
- oliwa z oliwek bądź olej
Mięso
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso, podlewamy odrobiną wody, dodajemy kostkę mięsną, przykrywamy, niech nam mięsko dochodzi. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę lub krążki.
Dodajemy do mięsa, całość doprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem ok 20min. od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odcedzamy naszą mieszankę z puszki i dodajemy do mięsa, mieszamy i znowu zostawiamy na 10-15 min.
Następnie pozbywamy się nadmiaru tłuszczu.
Przekładamy nasz odtłuszczony farsz do wysokiego naczynia, dodajemy starty żółty ser, wbijamy 2 jajka, mieszamy.
Czas na żaroodporną formę w której ułożymy farsz :)
Ziemniaki
Do ziemniaków wbijamy 2 jajka i dodajemy koperek, mieszamy.
Następnie rozprowadzamy naszą masę ziemniaczaną na warstwie mięsnej.
Na warstwie ziemniaczanej przy pomocy widelca robimy wzorek.
Pieczemy około 30 min. w 200 st. we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Odstawiamy na 6-7 minutek iiiii podajemy :)
Bardzo fajna, mięsna zapiekanka!
OdpowiedzUsuń