- 700 g ciasta na strucle
- 700 g jabłek
- 100 g cukru
- 2 łyżki masła
- szczypta cynamonu
- 6-7 goździków
- 3 łyżki zmielonych biszkoptów
- 1 łyżka stopionego masła
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki.
W garnku roztopić 2 łyżki masła, wkładamy jabłka, cukier, cynamon i goździki.
Dusić aż powstanie jednolita masa.
Następnie '' nurkujemy'' po goździki ;) i gotowe.
Ciasto rozwałkować na 2 cienkie prostokąty, każdy smarujemy stopionym masłem i posypujemy biszkoptami, pozostawiając czysty brzeg ciasta. Na biszkoptach rozsmarowujemy masę z jabłek
Rolujemy i owijamy ściśle papierem do pieczenia, końce papieru zakręcamy.
Strucle układamy na blasze tak aby końce papieru znalazły się pod struclą.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min.
Pieczemy w temp 200 st ok 45 min.
Po upieczeniu odwinąć struclę z papieru, ostudzić, pokryć lukrem ( przepis znajdziesz na blogu)
i posypać kandyzowaną skórką np; pomarańczy lub cytryny.
Zapachniało świętami :) Śliczna ta rolada :)
OdpowiedzUsuńZapraszam przy okazji do konkursu
http://wypiekizpasja.blox.pl/2011/10/Konkurs-z-firma-Neoflam-Zgarnij-szklany-garnek.html
:)
ślczna jest... właśnie o takim ciachu teraz marzę :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyszedł i jest mega jesienny. Dużo bym dała za taki kawałek.
OdpowiedzUsuńStrucla Violi podbiła moje serce! :)
OdpowiedzUsuńoj nigdy nie zawijałem tak jabłek bo raczej skupiałem się na tradycyjnej formie jabłecznika a teraz .......będę musiał spróbować zrobić ją w formie strucli :) dzięki za pomysł
OdpowiedzUsuń