Ciasto na strucle





  • 500 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżeczki sypkich drożdży
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego


Drożdże rozecieramy z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem.
Dodajemy 150 g mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



 Po 1 godzinie do wyrośniętego rozczynu
dodajemy żółtka utarte z pozostałym cukrem, resztę mąki i jajko. Wyrabiamy ciasto, wlewamy stopione masło, dodajemy cukier waniliowy, ponownie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min.


Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 ( czasami nawet na 3) częśći.
Rozwałkowujemy na prostokąty 30x25 grubość 5mm.



Jesteśmy gotowi na rozsmarowanie farszu, ale to w kolejnym poście ;)