autor przepisu Viola
Tomasz autor bloga
Tomek gotuje
www.tomekgotuje.blogspot.com
Mariola autorka bloga
Veggiaola
www.veggieola.blogspot.com
Wiera autorka bloga
Jedz mnie
www.terazjedzmnie.blogspot.com
Emma autorka bloga
Mój Ogródek
www.mojogrodek.blogspot.com
Czekałam, czekałam i się doczekałam :)
Jak wspaniale jest razem gotować to każdy wie,
Miałam ostatnio ogromną przyjemność brać udział
we wspólnym pieczeniu Clafoutis
A dziś zapraszam Was na szaleństwo z makaronem spaghetti!
Udział w tym szaleństwie dzielili ze mną :
Tomasz autor bloga
Tomek gotuje
www.tomekgotuje.blogspot.com
Mariola autorka bloga
Veggiaola
www.veggieola.blogspot.com
Wiera autorka bloga
Jedz mnie
www.terazjedzmnie.blogspot.com
Emma autorka bloga
Mój Ogródek
www.mojogrodek.blogspot.com
Daria autorka bloga
Polish Foodie
www.polishfoodie.blogspot.com
Marta autorka bloga
Z zapachem wanilii we włosach
Polish Foodie
www.polishfoodie.blogspot.com
Marta autorka bloga
Z zapachem wanilii we włosach
Dzikowiec autorka bloga
Dzikowiec od kuchni
Zapraszam na blogi koleżanek i kolegi.
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękuję za spotkanie w wirtualnej kuchni
i zachęcam do udziału w drugim etapie zabawy :)
Z podanej w przepisie ilości makaronu wyjdą 2 wersje zapiekanki.
Na 2 foremki, jedna okrągła o śr. 23cm wys. 4cm wyłożona kruchym ciastem,
druga prostokątna 23/21 cm wys. 4cm bez ciasta.
Ciasto kruche słone
- 300 g mąki
- 200 g smalcu ( lub masła)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki smietany
- 1/2 łyżeczki soli
W przesianej mące zrobić wgłębienie, wbić jajko, wlać śmietanę, wsypać cukier i sól, Dodać schłodzony i posiekany smalec. Wszystkie składniki posiekać nożem, palcami rozetrzeć grudki, szybko zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu rozwałkować ciasto i wyłożyć nim okrągłą formę o śr ( ja użyłam silikonowej) ułożyć wysoki brzeg.
- 200 g bezglutenowego,ekologicznego makaronu spaghetti z brązowego ryżu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki świeżo posiekanej kolendry
- 50 g świeżo startego parmezanu
Makaron ugotować w osolonej wodzie w/g instrukcji na opakowaniu (al dente). Odcedzić, przelać delikatnie wodą. Domieszać pozostałe składniki.
- 200 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti z ekologicznej pszenicy durum
- 2 łyżki oliwy czosnkowej
- 2 łyżki świeżego tymianku (tylko listki)
- 2 czubate łyżeczki zielonego pesto ( u mnie z bazylii i orzechów nerkowca)
- 50 g świeżo startego sera cheddar
Makaron ugotować w osolonej wodzie w/g instrukcji na opakowaniu (al dente). Odcedzić, przelać delikatnie wodą. Domieszać pozostałe składniki.
- 200 g makaronu spaghetti z atramentem kałamarnicy
- 2 łyżki oliwy z bazylią
- 2 łyżki świeżo posiekanej bazylii
- 2 łyżeczki czerwonego pesto ( u mnie z suszonych pomidorów,bazylii,orzechów nerkowca i sera pecorino romano)
- 50 g świeżo startego parmezanu
Makaron ugotować w osolonej wodzie w/g instrukcji na opakowaniu (al dente). Odcedzić, przelać delikatnie wodą. Domieszać pozostałe składniki.
- 200 g makaronu spaghetti z mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z chili
- 1 łyżka suszonego oregano (chciałam użyć świeżego, niestety brak w sklepie)
- 50 g świeżo startego sera cheddar
Makaron ugotować w osolonej wodzie w/g instrukcji na opakowaniu (al dente). Odcedzić, przelać delikatnie wodą. Domieszać pozostałe składniki.
Przygotować powyższe makarony, każdy w oddzielnej misce. Układać jeden obok drugiego,wedle uznania, dzieląc każdy makaron na 2 formy. Następnie zabrać się za beszamel
Beszamel
- 1 łyżka mąki orkiszowej
- 200 ml śmietanki 12%
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz.
Pieczenie.
Zapiekankę z ciastem piec 25 minut w 180°C we wcześniej nagrzanym piekarniku, po 10 minutach zmniejszyć temp. o 20°C .
Wersje bez ciasta piec 25 minut w 160°C we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Wersja bez ciasta to doskonały sposób
na wielosmakowy dodatek do np;mięs, ryb.
Wersja z ciastem, hmm raczej makaronowa tarta była bardzo wykwintna.
Doskonale nadaje się jako samodzielne danie.
Wpis ten otwiera II etap zabawy WSPÓLNE GOTOWANIE z nagrodą w tle.
W którym mogą wziąć udział tylko
autorzy blogów uczestniczących w
I etapie, czyli we wspólnym gotowaniu.
Nagrodą jest:
1 opakowanie makaronu spaghetti z atramentem kałamarnicy
1 opakowanie przyprawy szafran.
Nagrodą jest:
1 opakowanie makaronu spaghetti z atramentem kałamarnicy
1 opakowanie przyprawy szafran.
by uzyskać więcej informacji kliknij na zdjęcie :)
You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.
Kurcze, poszalałaś :) Mój makaron przy Twojej zapiekance wypada blado ;) Ciekawe połączenie makaronu z ciastem, nigdy o czymś takim nie myślałem :) No i te kolory :)
OdpowiedzUsuńA tu przepis na mój makaron z suszonymi pomidorami :)
http://tomekgotuje.blogspot.com/2012/08/makaron-z-suszonymi-pomidorami.html
Dzięki za zgłoszenie przepisu :)
Usuńhttp://mojogrodek.blogspot.com/2012/08/wspolne-gotowanie-spaghetti.html :)
OdpowiedzUsuńuściski przesyłam!
Super! dzięki za zgłoszenie :)
UsuńWow! Jestem pod ogromym wrażeniem. Wygląda fantastycznie!!!!
OdpowiedzUsuńOto link do mojego przepisu: http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/08/makaron-spaghetti-w-doskonaym-wydaniu.html
Dziękuję :) tym razem zgłoszenie nie zaginie :)Dzięki.
UsuńWygląda strasznie wariacko :) Idealne na przyjęcie lub spotkanie z przyjaciółmi.
OdpowiedzUsuńPrawda? Takie kolorowe, pozytywne danie :)
UsuńTwoje zapiekanki wyglądają, jak dzieła sztuki, wspaniałe!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne gotowanie, tu mój link:
http://veggieola.blogspot.de/2012/08/zapiekanka-pomaranczowa-ze-spaghetti-na.html
Oblałam się rumieńcem ;) Dzięki za zgłoszenie :)
UsuńWidzę, że też wybrałaś zapiekankę ;) Różne rodzaje makaronów niesamowicie prezentują się w cieście- idealne danie do podania gościom :)
OdpowiedzUsuńA tu mój przepis: http://walnut-kitchen.blogspot.com/2012/08/sodki-kugiel-ze-spaghetti-wspolne.html, pozdrawiam :)
Uwielbiam zapiekanki! Dziękuję za zgłoszenie :)
UsuńAle to ładnie wygląda! Mam trójkolorowy makaron, muszę zrobić z niego takie wzorki :)
OdpowiedzUsuńA mój przepis: http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/08/deser-kremowy-na-czekoladowym-spaghetti.html
Polecam :) Dzięki za zgłoszenie :)
UsuńDobrze Violu, ze nie bierzesz udzialu w tym konkursie, bo twoja zapiekanka w ciescie pewnie rozmiotlaby inne wpisy!! Jest po prostu genilnia ;) ja jesten gdzies pomiedzy Szkocja a Anglia ale udalo mi sie znaezc wi-fi, wiec dodaje moj przepis: http://polishfoodie.blogspot.com/2012/08/spaghetti-z-cukinia-groszkiem-i-mieta.html (mam nadzieje ze dobrze przepisalam). Dziekuje za wspolne gotowanie, bylo super!! Czekam na kolejne edycje- moga byc bez nagrody;))
OdpowiedzUsuńJak miło :) Super, że się udało, dzięki za zgłoszenie :)
UsuńWOW !! Violu zapiekanka powaliła mnie na kolana :P ja dodaje swój skromny torcik do II etapu zabawy http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2012/08/spagethii-inaczej-czyli-tort-makaronowy.html i dziekuje za wspolne gotowanie !!! :) u mnie już nie długo Tecza Smaków II tez liczę na Ciebie :D
OdpowiedzUsuńNie taki skromny! :) Super,na pewno wezmę udział! Dzięki za zgłoszenie :)
Usuńwymiękłam, gdy zobaczyłam te rodzaje makaronu... fajne takie wspólne gotowanie ;) może kiedyś i mnie uda się załapać
OdpowiedzUsuń:) bardzo fajne jest takie spotkanko, mam nadzieję że kiedy razem uda nam się spotkać wirtualnie :)
UsuńPrzepyszne danie - uwielbiam makarony :) ummm pychota - dziś robię coś takiego na obiad :) - przepyszne danie :)
OdpowiedzUsuńJa tez :) było bardzo ale to bardzo smacznie :)
UsuńViola, super wygląda Twój makaron:) Takiego zapieczonego chyba jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńprzepięknie wygląda taki zapieczony makaron.
OdpowiedzUsuńuwielbiam pomysł na połączenie makaronu z tartą. intrygujące.
rewelacyjny pomysł i wykonanie - jadłabym (już niedługo :)) aż by się uszy trzęsły!
OdpowiedzUsuńPomysł super, wygląd również, smak pewnie też:-)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :) a, że sama uwielbiam makarony to żałuję, że nie było mi dane wziąć udziału w takim przedsięwzięciu :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń