Dietetyczne herbaciane słodkości

autor przepisu Viola






Na około 70
  • 100 g otrąb owsianych (zmiksowanych)
  • 2 saszetki ulubionej herbaty ( u mnie Morocco firmy Lipton )
  • 1 łyżka truvii lub innej sub. słodzącej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • 200 g gęstego jogurtu greckie 0% tłuszczu



 Herbatę zaparzyć według instrukcji na opakowaniu w 200 ml wody, osłodzić. Gdy lekko przestygnie zalać otręby, odstawić na 15 minut. Następnie domieszać pozostałe składniki i odstawić na kolejne 15 minut. Łyżeczką wykładać masę na blachę,



wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec 15-20 minut w 190°C we wcześniej nagrzanym piekarniku.


Ciasteczka dla Madzi o której wspominałam w poście Otrębowe Muffiny z cynamonem



Dietetycznie, słodko, prosto i smacznie!




 You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.

45 komentarzy :

  1. Ta herbata musi im nadawać orientalny, korzenny posmak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm, ciekawy pomysł. Z chęcią wypróbuję. Ciasteczka wyglądem nie odbiegają od nie-dietetycznych, a ich rumiany kolor wręcz zachęca do skosztowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dietetyczne, z nutą herbacianą? Porywam :D A przepis zapamiętuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie widziałam u nas tej herbaty, muszę z ciekawości poszukać

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł. Takie 2w1 :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Woow, to jest świetne! Zainspiruję się, jestem tego pewna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają jak ze sklepu - super!!!! Zainspirowałaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne pyszności! Bardzo mi się podobają, na pewno wykorzystam przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy12:27:00 PM

    nie orientuje się ktoś może jak wyszłyby takie ciasteczka - zamiast herbaty-kawa ? np dodać do niej amaretto... mhm :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to fajny pomysł.W najbliższym czasie przygotuję małe słodkości z kawą :)

      Usuń
    2. Anonimowy5:11:00 PM

      dziękuję za odpowiedź :) miłego dnia :)

      Usuń
  10. O kurcze, nigdy nie wpadłabym na to, by robić ciasteczka z herbatą! (Ale zarymowałam!) Zapisuję w zakładce "do wypróbowania" :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasteczka super. Robię podobne, ale zalewam otręby mlekiem , spróbuję z herbatą:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Poszukiwałam właśnie czegoś dietetycznego (wyrzuty sumienia zawsze mniejsze) ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis. Czy mogłabys opowiedziec mi więcej o tej truvii ? Pierwszy raz o niej slyszę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę upiec takie ciasteczka, wyglądają bardzo obiecująco:)

    OdpowiedzUsuń
  15. za piękności, mała nominacja;)

    http://olalallola.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze raz dziękuję za nominację :D

      Usuń
  16. podobaja mi sie te ciasteczka! :) chyba upieke! :)
    ile ich wychodzi z tych skladnikow?

    OdpowiedzUsuń
  17. też mam takie pytanie jak mała czarna, czy to jakaś pochodna stevii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Truvia to pochodna stevii tu znajdziecie więcej info http://truvia.com/ z tego co się orientuję nie jest dostępna w Polsce, ale mogę się mylić.

      Usuń
  18. Śliczne i z pewnością pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  19. Lekko i pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  20. dietetyczne, lekkie i do tego pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Prześlicznie się prezentują, jaki kolor!

    OdpowiedzUsuń
  22. Z ogromną przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award :) Zapraszam do mnie: http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O matuniu, to już druga moja nominacja, jestem zaszczycona!!! Dziękuję :)

      Usuń
  23. No to jeszcze trzecia nominacja ode mnie :) Bo ja też Cię nominuję do Versatile Blogger Award :) http://tomekgotuje.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-nominacje.html
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rumieniec oblał me lico ;) Jeszcze raz dziękuję za nominację :)

      Usuń
  24. Wyglądają uroczo. Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Anonimowy7:57:00 PM

    Czy ciasteczka wyjdą, gdy użyjemy otrąb pszennych zamiast owsianych ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno, daj znać jak smakowały z pszennych :)

      Usuń
  26. Przepiękne ciasteczka! idealne i pięknie wyrosły;) nic tylko chrupać ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Swietny przepis, koniecznie musze kiedys je upiec. Pieknie wygladaja:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Niby taki prosty przepis, a mi w ogóle nie chcą wyjść...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a co się podziało, że nie wychodzi?

      Usuń
  29. Anonimowy12:25:00 PM

    Kurcze, mi też nie wychodzi.. może przez to że nie miałąm greckiego i dałam naturalny..Niemniej jednak ciasteczka się rozpływały przy nakładaniu i w ogóle nie wyrosły..Nie wie Pani czemu mogły nie urosnąć .? Ale w smaku bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurt który stosuję w swoich wypiekach jest gęsty, konsystencji twarożku. Jeżeli zastosowany przez Panią jogurt nie był tak gęsty jak mój, następnym razem proponuję zmniejszyć ilość wody w której parzona jest herbata, lub zwiększyć ilość otrąb, jednocześnie zwiększając ilość proszku do pieczenia. Ciasto powinno być na tyle gęste, by łatwo nakładło się łyżeczką.Przy pieczeniu ciasteczka, rozrastają się na boczki i delikatnie w górę.

      Usuń
    2. Anonimowy2:11:00 PM

      Bez Pani:) Więc dziękuję bardzo za szybką odpowiedź, wkrótce zrobię je ponownie z tymi właśnie poprawkami :) Jeszcze raz dziękuję :):)

      Usuń
  30. Anonimowy9:55:00 AM

    Witam
    ciasteczka wyglądają cudownie i mam zamiar je wypróbować więc nasunęło mi się kilka pytań: czy jeśli chodzi o mieszanie składników to znaczy że trzeba je zmiksować? czy jakoś łyżką wymieszać? no i nigdzie w sklepie nie mogę znaleźć jogurtu greckiego 0% tłuszczu więc moje ciacha nie będą już tak dietetyczne ;/
    Pozdrawiam wszystkich :) Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Aniu,
      składniki wystarczy wymieszać łyżką. Co do jogurtu, śmiało możesz użyć innego gęstego jogurtu lub serka homogenizowanego(będą miały serowy posmak) Zarówno ja jaki i moje koleżanki, piekłyśmy herbaciane słodkości nie raz i nigdy miałyśmy takich problemów jak komentujące osoby powyżej. Faktem jest,że używamy zawsze tych samych produktów. Dlatego proponowałabym, jogurt czy to serek, dodawać mniejszymi porcjami, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można też zredukować ilość wody w której będziesz parzyć herbatę. Pozdrawiam i zapraszam ponownie :) Viola

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!