autor przepisu Viola
Do miski wsypać 100 g mąki, domieszać drożdże rozpuszczone w mleku, oliwę i sól. Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Następnie dodać pozostałe składniki do wyrośniętego ciasta. Dokładnie połączyć, w razie potrzeby dodać kilka łyżek wody. Masę przełożyć do formy, odstawić na godzinkę. Piec ok 50 minut w 180°C z termoobiegiem.
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 czerwona papryczka chili - oczyścić, posiekać
- 5 g drożdży instant
- 4 kopiaste łyżeczki czerwonego pesto( u mnie z suszonych pomidorów,bazylii,orzechów nerkowca i sera pecorino romano)
Do miski wsypać 100 g mąki, domieszać drożdże rozpuszczone w mleku, oliwę i sól. Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Następnie dodać pozostałe składniki do wyrośniętego ciasta. Dokładnie połączyć, w razie potrzeby dodać kilka łyżek wody. Masę przełożyć do formy, odstawić na godzinkę. Piec ok 50 minut w 180°C z termoobiegiem.
Aromatyczny, lekko wilgotny z wyczuwalną nutką chili.
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
Genialny pomysł!
OdpowiedzUsuńNa pierwszy rzut oka przypomina mi piernik ;) Pyszny jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńPiękny i ta skórka, wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńproste, piękne i zapewne smaczne.
OdpowiedzUsuńChlebek totalnie w guście mojego męża - wytestuję na 100% :)
OdpowiedzUsuńTech chlebek ma bardzo fajny kolor. Zapowiada się pysznie :-)
OdpowiedzUsuńAle fajny. Do wypróbowania! :) I jaki "elegancki" na małe kanapeczki imprezowe.
OdpowiedzUsuńmuszę upiec jakiś chleb, a z chili jest bardzo ciekawy!
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do nagrody Versatile Blogger Award, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Dziękuję :)
Usuńwygląda super, a że narobiłam duzo suszonych pomidorów w tym roku, trzeba będzie spróbować:)
OdpowiedzUsuńmniam, piękny kolor ma Twój chlebuś
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:))
Ma piękny kolor ;) z nutką pikatnego aromatu musi pyszny! Porwałabym kromeczkę;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie;)
wygląda rewelacyjnie! uwielbiam chleb posmarowany pesto, a tu pesto w chlebie ;) ciekawe jakby się dodało zielone :D
OdpowiedzUsuń