- 240 g ciecierzycy ( u mnie z puszki )
- 15 g suszonej żurawiny
- 20 g rodzynek
- 50 g migdałów
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g suszonych śliwek - pokroić w paski
- miód
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka truvii lub innego słodzidła
- 100 g odtłuszczonego mleka w proszku
- 190 g gęstego jogurtu greckiego 0% tłuszczu
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 10 g
- 1/2 łyżeczki sody do pieczenia ok 4 g
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, z nasionami ok 16 g
Migdały i orzechy wrzucić do woreczka foliowego rozkruszyć przy pomocy wałka lub tłuczka. Cieciorkę zmiksować blenderem na jednolitą masę z oliwą i łyżką wody. Domieszać 2 jajka i 1 żółtko oraz pozostałe składniki. Białko ubić na sztywno, dodać do masy i dokładnie połączyć. Odstawić na 20 minut, wymieszać. Następnie przełożyć masę do kwadratowej formy ( u mnie silikonowa) polać miodem.
Piec 45 minut w 160°C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić na kwadraty.
Fantastycznie słodka i chrupiąca !
Słodkość która zaskoczy Twoich gości :)
Krajanka z ciecierzycy,
będzie fantastyczną odmianą dla tradycyjnego ciasta.
Zdrowego chrupania życzę :)
Viola
autorka przepisu
You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.
swietny przepis! i jaki zdrowy, do wyprobowania koniecznie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwow, no pomysł rewelacyjny
OdpowiedzUsuńmmm wygląda pysznie ! No i zdrowo ! Koniecznie muszę wypróbować !
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!Czy zamiast truvii moze być cukier zwykły lub trzcinowy?
OdpowiedzUsuńOczywiście, tylko cukru musisz dodać troszkę więcej. 1/3 łyżeczki truvii to 1 łyżeczka cukru.
UsuńAle extra przepis:-) Wygląda bardzo apetycznie:-) Nie przyszłoby mi do głowy z takich składników coś tak pysznego wykombinować;-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie jadłam z fasoli czarnej, w tej wersji też fajne, koniecznie muszę upiec!:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja, muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł:)!
OdpowiedzUsuńnie pomyślałabym, że można z tego zrobić ciasto :) ale wygląda super! pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńwygląda bosko! ;]
Pomyślałam że dla mnie, ale te jajka i jogurt więc nie tym razem ale ciacho na ciecierzycy trzeba jakieś wymyślić, podsunęłaś mi pomysł. No i to Twoje ciacho musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńPo prostu rewelacyjne:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zdrowe przepisy. No i oczywiście prezentuje się smacznie :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że ostatnio cieciorka jest bohaterem dań! Zdrowo i pysznie ;)))
OdpowiedzUsuńBogini !!!!!!!!!!!!! Genialne i kolejne do spróbowania :) Ahhh, uwielbiam cieciorkę, ale na razie najwięcej jej używałam do różnosmakowych hummusów, a tu ot na słodko :)
OdpowiedzUsuńA czym można zastąpić mleko w proszku?
OdpowiedzUsuńZmiksowanymi na mąkę płatkami lub otrębami albo zwykłą mąką.
Usuńdziękuję :-)
UsuńDziękuję wszystkim za słowa pochwały i poświęcony czas :)
OdpowiedzUsuńTrochę kalorii to w tym siedzi, prosze powiedz mi na ile porcji jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńCzasami nie należy liczyć kalorii, tylko rozkoszować się smakiem :) Ilość na formę 22x22 cm, a ilość porcji zależy od Ciebie :)
UsuńCzasami tak, ale można zjeść mniej i wtedy jest okey, zdrowe składniki to podstawa :)
Usuń