Zdrowe ciacho z CIECIORKI bez grama mąki!







  • 240 g ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka truvii lub innego słodzidła
  • 100 g odtłuszczonego mleka w proszku
  • 190 g gęstego jogurtu greckiego 0% tłuszczu
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 10 g
  • 1/2 łyżeczki sody do pieczenia ok 4 g 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, z nasionami ok 16 g
  • 15 g suszonej żurawiny
  • 20 g rodzynek
  • 50 g suszonych śliwek - pokroić w paski 
  • puder z truvii (opcjonalnie)






Do miski wrzucić odsączoną cieciorkę, wlać oliwę, łyżkę wody i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Domieszać 2 jajka i 1 żółtko oraz pozostałe składniki. Białko ubić na sztywno, dodać do masy i dokładnie połączyć. Odstawić na 15 minut, wymieszać. Następnie przełożyć masę do foremek do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w 160°C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku.


Mięciutkie, zdrowe i słodkie ciacha na dobry początek dnia


Opcjonalnie posypać pudrem z truvii lub cukrem pudrem.





Zdrowego zajadania życzę :)




Viola
autorka przepisu



  You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.

29 komentarzy :

  1. Anonimowy9:58:00 AM

    Urocze ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  2. jako fanka cieciorki będę musiała takie babeczki zrobić koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. This sounds delicious! Can I take a bit :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy11:27:00 AM

    Jak zwykle świetny pomysł i śliczne fotki! Madzia

    OdpowiedzUsuń
  5. ładny ten pierwszy babeczkowy obrazek..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Starałam się :) Dzięki.

      Usuń
  6. Bardzo ciekawy pomysł, świetna alternatywa dla bezglutenowców :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny pomysł !!!!!
    Muszę koniecznie zrobić takie babeczki :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bez wyrzutów sumienia można zjeść dwie babeczki ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepisu nie wykorzystam ale inspirację znalazłam:) Dopisz proszę cieciorkę jako pierwszy składnik, gdzieś się zawieruszyła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha niezła jestem. Ciacha z cieciorki bez podania głównego składnika w przepisie. Dzięki za wyłapanie braku :)

      Usuń
  10. Anonimowy9:02:00 AM

    Ugotowana cieciorka tez może być?

    OdpowiedzUsuń
  11. fantastyczne cieciorkowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Słodkie i delikatne, lekko wilgotne w środku. Kruszą się jak te z mąki :)nie czuć ciecierzycy.

      Usuń
  13. Anonimowy6:11:00 PM

    Hi! Ѕomeοnе in my Facеbοok group shared thiѕ site with us so ӏ come to сheck it out. Excellent blog and teгrifiс deѕіgn аnԁ stylе.

    OdpowiedzUsuń
  14. Z cieciorki? Zawsze podobała mi się ta nazwa ;) Z gotowanej lub z puszki, zapamiętane... Nawet nie wiem, jak smakuje cieciorka, ponieważ nigdy nie miałam okazji jej spróbować. No cóż, zmotywowałaś mnie do tego. W najbliższym czasie kupuję ciecierzycę... Dzięki! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to najwyższy czas to nadrobić :) Przepis gorąco polecam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!