- 240 g ciecierzycy z puszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka truvii lub innego słodzidła
- 100 g odtłuszczonego mleka w proszku
- 190 g gęstego jogurtu greckiego 0% tłuszczu
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 10 g
- 1/2 łyżeczki sody do pieczenia ok 4 g
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, z nasionami ok 16 g
- 15 g suszonej żurawiny
- 20 g rodzynek
- 50 g suszonych śliwek - pokroić w paski
- puder z truvii (opcjonalnie)
Do miski wrzucić odsączoną cieciorkę, wlać oliwę, łyżkę wody i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Domieszać 2 jajka i 1 żółtko oraz pozostałe składniki. Białko ubić na sztywno, dodać do masy i dokładnie połączyć. Odstawić na 15 minut, wymieszać. Następnie przełożyć masę do foremek do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w 160°C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Mięciutkie, zdrowe i słodkie ciacha na dobry początek dnia
Opcjonalnie posypać pudrem z truvii lub cukrem pudrem.
Zdrowego zajadania życzę :)
Viola
autorka przepisu
You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.
Urocze ciacha!
OdpowiedzUsuńjako fanka cieciorki będę musiała takie babeczki zrobić koniecznie! :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! :D
UsuńThis sounds delicious! Can I take a bit :)
OdpowiedzUsuńThanks....take it! :)
UsuńJak zwykle świetny pomysł i śliczne fotki! Madzia
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńładny ten pierwszy babeczkowy obrazek..:)
OdpowiedzUsuńStarałam się :) Dzięki.
UsuńBardzo ciekawy pomysł, świetna alternatywa dla bezglutenowców :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł !!!!!
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zrobić takie babeczki :)!!!
Polecam :)
UsuńCiekawy przepis:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńBez wyrzutów sumienia można zjeść dwie babeczki ;]
OdpowiedzUsuńa nawet 3 ;)
UsuńPrzepisu nie wykorzystam ale inspirację znalazłam:) Dopisz proszę cieciorkę jako pierwszy składnik, gdzieś się zawieruszyła:)
OdpowiedzUsuńHahaha niezła jestem. Ciacha z cieciorki bez podania głównego składnika w przepisie. Dzięki za wyłapanie braku :)
UsuńUgotowana cieciorka tez może być?
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuńfantastyczne cieciorkowe słodkości :)
OdpowiedzUsuńi jak smakują ? :)
OdpowiedzUsuńSłodkie i delikatne, lekko wilgotne w środku. Kruszą się jak te z mąki :)nie czuć ciecierzycy.
UsuńHi! Ѕomeοnе in my Facеbοok group shared thiѕ site with us so ӏ come to сheck it out. Excellent blog and teгrifiс deѕіgn аnԁ stylе.
OdpowiedzUsuńThank you :)
UsuńZ cieciorki? Zawsze podobała mi się ta nazwa ;) Z gotowanej lub z puszki, zapamiętane... Nawet nie wiem, jak smakuje cieciorka, ponieważ nigdy nie miałam okazji jej spróbować. No cóż, zmotywowałaś mnie do tego. W najbliższym czasie kupuję ciecierzycę... Dzięki! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOj to najwyższy czas to nadrobić :) Przepis gorąco polecam :)
Usuń