Piątek i kolejne zamówienie zrealizowane.
Tym razem bohaterem wpisu jest deser owocowy z nutką rozpusty.
A zamówienie na to smaczniaste cudo złożył P. Jarosław O.
któremu dedykuje ten wpis :)
Warstwa otrębowa
- 100 g otrąb owsianych
- 50 g zmielonych migdałów
- 40 g sezamu
- 200 g miodu
- 100 ml gorącej wody
Otręby wymieszać z migdałami. Miód rozpuścić w wodzie i zalać otręby, odstawić na 30 minut, od czasu do czasu zamieszać. Następnie przełożyć masę do formy, najlepiej silikonowej, rozprowadzić. Zapiekać przez 30 minut w 200 st, co kilka minut zamieszać. Następnie odstawić do ostygnięcia, nie zapominając o mieszaniu.
Warstwa owocowa
- 200 g świeżych owoców ( u mnie ,jabłko, różne gatunki melona) - pokroić w kosteczkę
- 50 g suszonej żurawiny
- 2 - 3 duże truskawki - pokroić na plasterki
Sos karmelowy
- 150 g cukru
- 50 ml śmietanki
Cukier przesmażyć na suchej patelni, gdy zbrązowieje wlać śmietankę i zagotować. Odstawić na chwilkę, by przestygł.
Warstwa jogurtowa
- 600 g gęstego jogurtu greckiego ( u mnie 0% tłuszczu)
- nektar z agawy
Do ozdoby
- truskawki
- listki mięty
Przekładamy
Dno pucharków lub szklanek zalewamy 2-3 łyżkami sosu karmelowego, następnie układamy po kilka plasterków truskawek. Aaaaaaa dalej to już zależy od Waszej fantazji ;)
Oto moje propozycje
Wersja I
- jogurt, owoce, jogurt, otręby
Wersja II
- jogurt, otręby, jogurt, owoce
Wersja III
- owoce, jogurt, owoce, otręby, jogurt, otręby do ozdoby
Wersja IV
- jogurt, otręby, owoce, odrobina jogurtu
Wersja V - bez karmelu
- jogurt, otręby, jogurt, owoce, jogurt, otręby
Wstawić do lodówki na około 2 godzinki.
Słodkiego zajadania życzy!
Viola
autorka przepisu
To dopiero małe dzieła sztuki :) fenomenalne
OdpowiedzUsuńAch dziękuję, bardzo mi przyjemnie czytać :)
UsuńBiorę wszystkie opcje:-), piękne!!!
OdpowiedzUsuńProszę bierz ile chcesz :)
UsuńUwielbiam takie deserki, jednak trochę chyba nie mam cierpliwości do ich robienia;)) Pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńUwierz Beato, że nie taki diabeł straszny. A jeżeli chcesz iść na łatwiznę to zamiast otrąb, pokrusz zbożowe herbatniki i też będzie dobre :)
Usuńtyle pyszności..:)
OdpowiedzUsuńDla każdego coś dobrego :)
UsuńTaki piękny deser i na dodatek w tylu wersjach, niedościgniona jesteś :-)
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuje za miłe słowa :)
UsuńIle pysznych wersji :D
OdpowiedzUsuńTylko wybierać i zajadać ;)
UsuńViolu świetny pomysł na deser i ile pysznych wersji. Jak miałabym wybierać to chyba wybrałabym wszystkie :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia. Zastanawia mnie w ostatnim ujęciu jedno i nijak nie mogę dojść :) Na czym stoi pucharek który jest najwyżej? Wygląda jak zawieszony w powietrzu, albo jakby trzymał go niewidzialny ktoś :) Bardzo fajny pomysł. Pozdrawiam ciepło :)
Miło mi, bardzo! Pucharek postawiłam na brzegach dwóch pozostałych :)
UsuńDopatrzyłam się w końcu :) jak otworzyłam zdjęcie w powiększeniu. Fajny pomysł :)
UsuńDzięki :)
UsuńWygląda cudownie! I do tego karmel<3
OdpowiedzUsuńDziękuję :) uwielbiam karmel, szkoda, że taki kaloryczny........czasami trzeba sobie pozwolić na odrobinę karmelowej rozpusty ;)
OdpowiedzUsuńale cuda! najchętniej spróbowałabym wszystkich, hehe najlepiej na raz :)
OdpowiedzUsuńJa też, niestety musiałam się podzielić :(
UsuńDeserek Fantastyczny, Przepyszny, a fotki przepiękne :)))))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDla każdego coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! Każdy znajdzie coś dla siebie:)
UsuńAle pyszności :) do wyboru, do koloru! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam i dziękuję za odwiedzinki :)
UsuńZdjęcia ,tak samo jak deser zapierają dech w piersiach .Bomba !!!!!!!
OdpowiedzUsuńJak miło, dziękuję :)
Usuńale pyszności i jak pięknie podane!
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńFajny deser, ładne zdjęcia. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńBiorę wersję V :) Pięknie wygląda i pewnie tak smakuje :)
OdpowiedzUsuń