Pyszny, słodki chlebek z jabłkiem i morelami

autor przepisu Viola







  • 100 g mąki orkiszowej
  • 100 g maki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 ml ciepłej wody
  • 4 g drożdży instant
  • 2 kopiaste łyżki truvii (lub innej sub. słodzącej)
  • 4 średniej wielkości jabłka - pokroić w drobną kostkę
  • 5 suszonych morel - pokroić w drobną kostkę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

 Drożdże rozpuścić w wodzie i połączyć z mąką pszenną. Domieszać oliwę i truvię. Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Pokrojone jabłka wymieszać z sokiem z cytryny, wrzucić na rozgrzaną  patelnię, podlać niewielką ilością wody, domieszać cynamon. Smażyć na średniej temp. ok 15 minut, nie zapominając o mieszaniu. Odstawić do ostygnięcia. Następnie jabłka, morele oraz mąkę orkiszową dodać do wyrośniętego ciasta. Dokładnie połączyć, w razie potrzeby dodać kilka łyżek wody. Masę przełożyć do formy, odstawić na godzinkę. Piec ok 50 minut w 180°C z termoobiegiem.

Bardzo słodki, wilgotny, idealny!


Doskonała śniadaniowa propozycja!





You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.

25 komentarzy :

  1. a do tego cieniutka warstwa dżemu i kawa z mlekiem. Fantastyczna propozycja śniadaniowa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszna śniadaniowa propozycja. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Głodna się zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny! Wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowity, uwielbiam morele :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny i z pewnością pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wkrótce i u mnie z pewnością zagości na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł, zwłaszcza na śniadanko:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny chlebek:)
    Na prawdę ciekawy przepis. Zapisuję sobie w notatniku:)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie na bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zachwycił mnie ten chlebuś! musi cudnie smakowac z domowym dżemikiem, baaaa nawet z samym masełkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kawałek jeszcze ciepłego z masełkiem :-) Marzenia nierealne, bo mi się nie chce piec ostatnio. Napatrzę się na Twój słodki chlebuś :-D

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne są te chlebki. Wygląda naprawdę idealnie. Niedługo się zabiorę za jakiś twój chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  14. lubię słodkie chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. świetnie by się sprawdził chyba na niedzielne śniadanie, nigdy chlebka na słodko nie robiłam, nie licząc bananowego, ale dla mnie to bardziej było ciasto niż chelebek:) pozdrawiam

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękny chlebek ;) za mną chodzi taki z rodzynkami, albo chlebek z gruszką ;)
    mniam


    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękny i jeszcze taki zdrowy .Super

    OdpowiedzUsuń
  18. Chlebek dla mnie! Piekny i z dobrych skladnikow, zrobie z pewnoscią!

    OdpowiedzUsuń
  19. Chlebek jest bardzo smaczny - wczoraj upiekłam. Ale termoobieg nie jest dobrym pomysłem dla ciasta opartego na drożdżach. Ciasto w keksówce podwoiło objętość ale w piekarniku spłaszczyło się i zbyt szybko zrobiła się skorupka nie pozwalając drożdżom dobrze pracować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba pamiętać, że każdy piekarnik jest inny. Następnym razem obniż temp o 10 stopni. Wszystkie wypieki piekę w piekarniku z termo, ponieważ taki mam i niestety nie posiada on opcji wyłącz termo :( ale nie narzekam. Cieszę się , że chlebuś smakował :) Pozdrawiam ciepło :D

      Usuń
  20. Następnym razem upiekę bez termo - a jeśli będzie niewypieczony to zgodnie z zasadą do trzech razy sztuka zmniejszę temperaturę.U mnie termoobieg jest zbyt skuteczny i muszę nieustannie pilnować ciast. Również pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać jak upiekł się bez termoobiegu, to cenna informacja dla mnie. Miłego dnia :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!