Zdrowy chlebek z mąki orkiszowej

autor przepisu Viola






  • 400 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej + do podsypania
  • 100 g płatków owsianych
  • 7 g drożdży instant
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki ziaren słonecznika


Miód rozpuścić w mleku. 200 g mąki wsypać do miski. Domieszać drożdże oraz sól, zrobić wgłębienie, wlać mleko z miodem, wymieszać. Następnie dolać oliwę i dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie domieszać pozostałe składniki. Całość przełożyć na wysypany mąką blat roboczy i porządnie zagnieść. W razie potrzeby podsypać mąką. Nadać wybrany przez nas kształt, lub włożyć do formy, przykryć i odstawić na 40 minut.

Po dokładnym wyrobieniu ciasta, rozwałkowałam je , zrolowałam i naciełam nożem górę.
Następnie przełożyłam do formy silikonowej, by ładnie rósł w górę, a nie na boki :)


Piec 50 minut w 200°C  we wcześniej nagrzanym piekarniku.






15 komentarzy :

  1. Piękne zdjęcia, a chlebek musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, był oj był ;)

      Usuń
  2. Pięknie wyrósł:) Wygląda zawrotnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :D bałam się że nic z tego nie będzie, ale się udało :)

      Usuń
  3. Właśnie się przymierzam do pieczenia chleba orkiszowego :) Pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, koniecznie pochwal się swoim wypiekiem :D

      Usuń
  4. Piękny :) Ja dziś testuję mój pierwszy zakwas, ciekaw jestem co mi z tego wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jak to co , zakwas ;)

      Usuń
    2. Zakwas już był gotowy, wyszły bułeczki, bardzo smakowite, muszę się tylko zebrać, żeby o nich napisać :)

      Usuń
  5. Lubię takie zdrowe chlebki. Ja je jem, czuję się od razu duużo bardziej zdrowa;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego chlebka jeszcze nie próbowałem sam zrobić - ale jutro zabieram się do pieczenia zobaczymy czy mi się uda :) - domowy chlebek to domowy żaden tam kupny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj prawda żaden chleb nie może się równać z domowym, świeżym, pyszniusim :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!