autor przepisu Viola
Ciasto
Drożdże rozpuścić w wodzie, zalać kaszę, dodać oliwę, osolić, wymieszać. Przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto.
Nadziewamy
Ja swoje ciasto rozwałkowałam na długi pasek który posypałam tymiankiem, wędliną oraz serem, zrolowałam, następnie zwinęłam . Górę muszelki posmarowałam oliwą i posypałam makiem.
Pieczemy 30 min w 200°C ( termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Ciasto
- 300 g kaszy manny
- 15 g suchy drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 150 ml ciepłej wody
- sól
- 50 g wędliny - drobno pokrojonej
- 60 g sera żółtego - drobno pokrojonego
- 3-4 gałązki tymianku - drobno posiekany
- mak do posypania
Drożdże rozpuścić w wodzie, zalać kaszę, dodać oliwę, osolić, wymieszać. Przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto.
Nadziewamy
Ja swoje ciasto rozwałkowałam na długi pasek który posypałam tymiankiem, wędliną oraz serem, zrolowałam, następnie zwinęłam . Górę muszelki posmarowałam oliwą i posypałam makiem.
Pieczemy 30 min w 200°C ( termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Mnie najbardziej smakowały kanapki z jeszcze ciepłym wypiekiem :)
Zajebiste...przepraszam za wyrażenie, nie znajduję innych słów!!! Gratuluję pomysłu i poproszę jednego ślimaczka!
OdpowiedzUsuńDziękuję, już wysyłam ;)
Usuńale fajne! ;D
OdpowiedzUsuńz chęcią wypróbuję:)), a jast może jakiś pomysl na to, czym zastąpić szynkę?
Pozdrawiam!
Dzięki, myślę że suszone pomidory z oliwy świetnie by pasowały :D
UsuńCudowny pomysł! Jestem ciekawa jak smakuje ciasto z kaszy manny.Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńGenialne. Muszę sprawdzić jak to smakuje, bo nigdy jeszcze nie robiłam drożdżowego ciasta z kaszy manny.
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz spróbować, bardzo plastyczne ciasto z tej kaszy ;)
Usuńzachwycam się juz jakąś chwilę. genialna sprawa!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBez - mąki? Jestem zachwycona!! Świetny pomysł i jakie piękne wykonanie...genialne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, dziękuję dziękuję :)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwypróbowałam dzisiaj na śniadanie - rewelacja! Do tego proste w przygotowaniu ;) polecam!
OdpowiedzUsuńTwe słowa to miód na mą kulinarną duszę :)
UsuńKoniecznie muszę spróbować, bo wygląda bardzo obiecująco ;)
OdpowiedzUsuńczy z tego ciasta wyszedłby również dobry chlebek albo bułki? szukam różnych alternatyw dla zwykłego chleba i ten pomysł z kaszą mnie zaciekawił :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak!!!!
UsuńIdealne na drugie śniadanie :) Super pomysł!
OdpowiedzUsuńTo jeden z nielicznych przepisów z sieci, który skłonił mnie natychmiastowo do pójścia do kuchni i sprawdzenia, czy mam odpowiednie składniki ;)
OdpowiedzUsuńChyba dziś uszczęśliwię tym rodziców na kolację ;)
I wyszło!! Miałam mniej grysiku, więc robiłam z 2/3 składników (200g grysiku, 10g drożdży, 2 łyżki oliwy,100ml wody), trochę bardziej mi się spiekł i posypałam go kminkiem zamiast maku (którego nie powinnam jeść). Jest przepyszny!!
UsuńKolejna ciekawa propozycja bez mąki! Koniecznie do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
UsuńOstatnio zrobiłam i nikt mi nie chciał uwierzyć że w tym chlebie nie ma mąki :D
OdpowiedzUsuńGenialny przepis :)