Z okazji moich urodzin :)
gorąco zapraszam na mega czekoladowy tort z wisienkami!
Na blaty (forma śr 24 cm)
z mąki razowej
- 75 g mąki razowe
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 120 g cukru pudru
- szczypta soli
- 75 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 120 g cukru pudru
- szczypta soli
Do przełożenia
- 200 ml nalewki wiśniowej
- 260 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 500 g wydrylowanych wiśni
- 500 g śmietanki
- 150 g konfitur wiśniowych
- 2 g cynamonu
- 400 g nutelli
- 100 g gorzkiej czekolady do przybrania
Blaty
Z mąki razowej
Żółtka, wodę oraz cukier puder połączyć i ubijać, aż powstanie gęsta kremowa masa. W osobnej misce, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Połowę ubitych białek domieszać do masy z żółtek.
Pozostałą pianę wyłożyć na masę.
W kolejnej misce wymieszać oba gatunki mąki oraz kakao.
Mieszankę przesiać na pianę z białek. Następnie wszystko delikatnie, lecz dokładnie połączyć na jednolitą masę. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, masę przełożyć do tortownicy, wygładzić wierzch.
Piec 30-35 minut w 200°C (termoobieg 180°C ) Po upieczeniu, ostrym nożem odkroić biszkopt od obręczy tortownicy. Otworzyć i ostrożnie zdjąć obręcz. Na jeszcze ciepłe ciasto położyć kratkę kuchenną, obrócić i zdjąć z niego papier. Obciążyć np deską do krojenia. Po wystudzenie, przeciąć wzdłuż na 2 blaty.
Blaty z mąki pszennej, przygotować w ten sam sposób.
Każdy blat polać nalewką wiśniową.
Przekładamy
Wiśnie zasypać 100 g cukru pudru i cynamonem, zagotować. Mąkę kukurydzianą rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody, domieszać do wiśni i zagotować. Konfitury podgrzać.
Jeden blat (z pszennej mąki) ułożyć na spodzie od tortownicy, lub okrągłym, płaskim talerzu.
Posmarować jeszcze ciepłymi konfiturami
i przykryć drugim blatem ( z mąki razowej) lekko docisnąć. Rozłożyć na nim wiśnie (odłożyć parę wisienek do ozdoby)
i przykryć trzecim blatem ( z pszennej mąki) lekko docisnąć. Rozpuścić w rondelku 100 g nutelli i rozsmarować ją na blacie.
Następnie 200 g śmietanki ubić z 70 g cukru pudru i rozprowadzić na blacie z nutellą.
Przykryć czwartym blatem ( z mąki razowej) lekko docisnąć. Rozpuścić pozostałą nutellę i wylać na środek. Rozprowadzić łyżką, od środka do krawędzi tortu.
Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
300 g śmietanki ubić z 90 g cukru pudru i rozprowadzić na wierzchu tortu.
Z gorzkiej czekolady, przy pomocy nożyka do jarzyn zebrać wiórki. Przybrać górę tortu wiórkami i odłożonymi wisienkami. Schłodzić.
Prosty w wykonaniu, mega czekoladowy z wisienkami!
Czegóż chcieć więcej ?! ;)
Fotkę z przekroju wrzucę jutro :D
O ile cosik zostanie :P
Zdążyłam cyknąć focie! :D
Smacznego urodzinowego!
Viola
autorka przepisu
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
Pysznie! uwielbiam połaczenie czekolady z wiśniami, więc trafiłaś mój gust :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Wspaniały tort, bo i okazja jest wyjątkowa!
OdpowiedzUsuńSamych wspaniałości z okazji urodzin, szczęśliwych chwil, niesłabnącej pogody ducha i kulinarnych sukcesów!
Ślicznie dziękuję z słowa pochwały i życzonka :)
UsuńCudo!!! Cudo!!! Cudo!!!!...........Samych sukcesów, niesłabnącej fantazji oraz dużo zdrówka! Ilona
OdpowiedzUsuńBardzo! Bardzo! Bardzo! Dziękuję :D
UsuńDużo zdrówka i radości!! piękny tort:))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)))
UsuńNiesamowity! Ślinotoku dostałem! 100 LAT dla Ciebie i więcej Twoich smakołyków dla nas!
OdpowiedzUsuńDziękuję, dziękuję i postaram się ;)
Usuńsciskam moccccno...!!!! kiedy mogę wpasc na jeden kawałek?
OdpowiedzUsuńDziękuję :D....W każdej chwili!! Czekam ;)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za życzonka i słowa pochwały! :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego Naj....Naj....Naj....:)! Torcik jest Boski:)!
OdpowiedzUsuńwiśnie? nutella? niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńi ta wiórki czekolady.mmmm:)
no i Wszystkiego Naj Naj!
Zgadza się niebo w gębie, słodkie niebo! :)
UsuńDziękuję :)
Viola, samych przyjemności, uśmiechu i najmilszych chwil, spełnienia marzeń i wszystkiego naj...:-) A tort jak z najlepszej cukierni:-))
OdpowiedzUsuńMarzenko, dziękuję za życzonka i pochwałę :)
Usuńwszystkiego najlepszego! przepis super. szybki i prosty, bo i zawiera nutelle i wiśnie! wiórki czekoladowe na wierzchu tortu wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) a torcik był obłędnie słodki i smaczny! :)
UsuńViolu wspaniałości życzę:-). Tort bardzo elegancki:-)
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję :D
UsuńSto lat Kochana!
OdpowiedzUsuńa torcikiem się częstuję, bo torcik wygląda bajecznie!
Dziękuję, częstuj się do woli ;)
UsuńZaległe 100 lat zatem!
OdpowiedzUsuńTort wygląda obłędnie!
Dziękuję :)
Usuńa ja mialam okazje go pałaszowac, pyyycha ,ek
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował :)
UsuńSpóźnione lecz od serca Wszystkiego Naj! Tort musiał być przepyszny!
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję :).............był pyszniusi, słodzisi :)
UsuńWspaniałego towarzystwa! Ale zapewne tego nie brakowało :)
OdpowiedzUsuńOj nie brakowało, dziękuję :)
UsuńNa początek życzenia :) dużo szczęścia i spełnienia marzeń a tort jest spełnieniem moich!! już wiem co zrobię na swoje urodziny :)) upss... dopiero w październiku mam, ale mmamusia ma prędzej :))
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję, a tort gorąco polecam!
UsuńAle mi narobilas apetytu. Wszystkiego naajlepszego z okazji urodzin
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Dziękuję :D
UsuńKlasycznie i pysznie :) Wszystkiego najlepszego!!! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego Violu. Torcik jak zwykle wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i dziękuję ;)
UsuńŚlicznie podane i opisane.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń