Zapiekana kasza jaglana z mięsem

autor przepisu Viola






  • 250 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 125 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 czerwona papryczka chili - oczyścić posiekać
  • 125 g strączków zielonego groszku - pokroić na paseczki
  • 1 cebula - posiekać
  • 2 spore ząbki czosnku - posiekać
  • 1 puszka fasoli adzuki (ok 390 g po odsączeniu ok 220 g)
  • świeże listki tymianku z 5 gałązek
  • pieprz cayenne
  • sól, pieprz
Do dekoracji użyłam
  • kilka ugotowanych pierożków tortelloni z serem, czosnkiem i ziołami
  • krążki czerwonej papryczki chili
  • ugotowanych strączków zielonego groszku

Kaszę ugotować według przepisu w 300 ml osolonej wody z dodatkiem oleju sezamowego. W osobny garnku zagotować wodę, osolić i wrzuć pokrojone strączki groszku. Zagotować, odsączyć, przelać zimną wodą. W sporej misce połączyć mięso, cebulę, czosnek, chili, tymianek, 2 żółtka, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Fasolę porządnie odsączyć, opłukać i razem z kaszą i strączkami groszku domieszać do mięsa. Białka ubić na sztywno z dodatkiem pieprzu cayenne, delikatnie połączyć z mięsną masą. Masę przełożyć do wysmarowanej oliwą formy lub do silikonowej.




 Udekorować pierożkami. Piec 50 minut w 160  z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Następnie udekorować pozostałymi składnikami i gotowe.




Jakież to było pyszne!!!




23 komentarze :

  1. Bardzo fajny pomysł, nigdy nie używałem kaszy do zapiekanek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super bardzo mi sie podoba ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis w sam raz na obiad :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna ta zapiekana kasza, na pierwszy rzut oka wyglada jak polska odpowiedz na hiszpanska tortille :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny przepis, wygląda jak domowy pasztet, smakuje tak samo czy zupełnie inaczej ?

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też nigdy nie zapiekałam kaszy, a wygląda to bardzo kusząco i smakowicie ;)
    aż się zrobiłam głodna

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. aż się prosi o zjedzenie więcej niż kawałka;D

    OdpowiedzUsuń
  8. ale piękny! te tortellini nadają zapiekance niezwykłego wyglądu!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne, zdrowe i przepięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe danie, piękne zdjęcia! Spieszę też z informacją, że miałam dziś przyjemność nominować Twój blog do Versatile Blogger Award:)! Szczegóły u mnie na blogu, zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze raz dziękuję za wyróżnienie :)

      Usuń
  11. Bardzo fajny pomysł - nigdy nie jadłam kaszy podanej w ten sposób.

    Miło mi Cię poinformować, że zostałaś nominowana przeze mnie do Versatile Blogger Award. Zapraszam do mnie po więcej informacji ;)
    http://nikolodkuchni.blogspot.co.uk/2012/08/the-versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolejny miły dzionek! Pięknie dziękuję za nominację :)

      Usuń
  12. Wygląda wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Viola, piękna zapiekanka. Jak podana!
    No i nie będę oryginalna;) Nominowałam Cię: http://kucharzenie-guli.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-nominacje.html :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojojoj dziękuję :)ale fajniusio!

      Usuń
  14. kasza jaglana zawsze była dla mnie tylko tym co moja żona zjadała, w czasie karmienia córki, ale widzę że można z jaglanką poszaleć. wygląda bomba

    OdpowiedzUsuń
  15. tego muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę przyznać, że dawno nic na moje kubki smakowe nie podziałały tak jak Ta Twoja kasza, bomba:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię takie pożywne dobrze zbilansowane jednogarnkowce choć raczej należałoby powiedzieć jednoforemkowce;-) Idealne danie na jesień i zimę, które nieubłaganie nadchodzą.

    OdpowiedzUsuń
  18. Dodaję to do listy swoich obiadów :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!