- 600 g piersi z indyka - pokrojona w kostkę
- 2 czerwone papryki - oczyszczone, pokrojone w paski
- 1 spory por - pokrojony w półplastry
- 2 cebule - pokrojone w półplastry
- 2 duże pieczarki - pokrojone w plastry
- 400 ml bulionu drobiowego
- mąka
- oliwa z oliwek
- pieprz cayenne
- papryka słodka(przyprawa)
- sól, pieprz
przyprawiamy słodką papryką, dolewamy 100 ml bulionu. Chwilkę gotujmy, dodajemy do mięsa, dolewamy pozostały bulion, przykrywamy i dusimy 15 min. Następnie zdejmujemy pokrywę, przyprawiamy pieprzem, solą, gotujemy kolejne 15 min od czasu do czasu mieszając. Doskonale pasuje do ryżu oraz makaronu.
Ja podałam z kaszą kuskus :D
Uwielbiam!!!!!!!
OdpowiedzUsuńPopieram Twe uwielbianie ;)
UsuńOj lubię! Bardzo!!!
OdpowiedzUsuńJa też, ja też!!!! ;)
Usuńod tygodnia szukam przepisu na jakiś sensowny gulasz z indyka, ale żaden jakoś nie przypadł mi do gustu. Ten jest idealny. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Zawsze do usług ;)
UsuńBardzo lubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńDają wiele możliwości :)
UsuńW gulaszach lubię to, że można w smaczny sposób pozbyć się resztek :)
OdpowiedzUsuńfajny i prosty przepis! pieczarki i cebulę jakoś w tym gulaszu przemycę, no ale papryki już nie :( a niestety mam takiego jednego wybrednego domownika... czym mogłabym zastąpić paprykę?
OdpowiedzUsuńSpróbuj zastąpić pomidorem bez miąższu, pokrojonym na paski lub cukinią :) Smakowo będzie odbiegać od oryginalnego przepisu, ale na pewno będzie smacznie :)
UsuńŚwietnie :) dziękuję, pomysł na niedziele już z głowy.
OdpowiedzUsuń