Na ciasto
- 200 g płatków owsianych
- 1 i 1/2 banana
- 3 łyżki wody
- 1/4 łyżeczki soli
Na farsz
- 4 marchewki ok 285 g - obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach
- 4 plasterki wędzonej szynki ok 85 g - pokroić w kosteczkę
- 1 szalotka - obrać, pokroić drobniutko
- 250 g zmielonego białego sera (u mnie 0% tłuszczu)
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- szczypiorek (opcjonalnie)
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na folię, zawinąć i schować do lodówki na 30 minut. Starte marchewki połączyć z serem, natką i kminem. Przyprawić pieprzem i solą. Szynkę razem z szalotką zrumienić na patelni bez dodatku tłuszczu. Formę do tarty wyłożyć ciastem,
na nim rozprowadzić masę serowo-marchewkową. Piec 30 minut w 180°C
Po 20 minutach posypać górę tarty zrumienioną szynką i szalotką.
Po wyjęciu z piekarnika posypać szczypiorkiem.
Delikatna o bardzo przyjemnym zapachu i smaku.
Smacznego!
Viola
autorka przepisu
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
Świetny przepis! A wałek to rozwałkowania ciasta w formie obłędny. :D
OdpowiedzUsuńi bardzo przydatny :)
UsuńJestem zachwycona połączeniem i to ciasto z bananem. Rewelacja! A zdjęcia przepiękne. Pozdrawiam Sylwia
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńŚwietny pomysł, piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńjaka apetyczna, musze koniecznie sprobowac ;)
OdpowiedzUsuńKolejny świetny przepis z Twojego blogu do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńA dziękuje, dziękuję :)
UsuńWhmm, a ja jesetm przed obiadem, buuuuu...;-( Piękne zdjęcia, cudna tarta:-)
OdpowiedzUsuńStarałam się :)
Usuńten pomysl na ciasto jest genialny, zreszta farsz tez bardzo apetyczny :) na pewno sprobuje :) Pozdrawiam cieplo,
OdpowiedzUsuńKarola
Również pozdrawiam i dziękuję :)
UsuńBardzo apetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta! Przepis zdecydowanie do wypróbowania, bo ostatnio stałam się pochłaniaczką tart! ;)
OdpowiedzUsuńrównież do ''pochłaniaczek'' tart należę :) przepis gorąco polecam :D
Usuńojej wspaniała tarta... super przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
Usuńfantastyczny przepis, śliczny blog :)))
OdpowiedzUsuńDziękuje i zapraszam ponownie :)
UsuńViolu tarta jest piękna, wygląda apetycznie i bardzo zdrowo. Fany patent na użycie banana:-). Bardzo oryginalne danie jak zawsze zresztą:-). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak miło czytać, aż się zarumieniłam. Dziękuję :)
UsuńOryginalny przepis, tarta musiała bardzo ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, oj tak :)
UsuńCudna ta tarta i oczywiście fantastyczne zdjęcia:)!
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję, starałam się :)
Usuńbardzo mi się podoba ta tarta:)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńJak zwykle, pięknie, apetycznie i innowacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwspaniałe zdjęcia ... moje smaki, moja ulubiona tarta to marchwiowo porowa
OdpowiedzUsuńwięc taka wersja tez pewnie by mi smakowała :)
Polecam! :D
UsuńTwoja tarta została poddana testom, przeze mnie i moje koleżanki z pracy. Wszyscy byli zachwyceni! Nie dodałam szynki, trochę się bałam tego połączenia. Następnym razem spróbuję z szynką. Pozdrawiam Ilona
OdpowiedzUsuńOgromnie cieszą mnie Twoje słowa! Polecam się na przyszłość ;)
UsuńAle pyszności zrobiłaś!
OdpowiedzUsuńFakt, było pysznie! :)
UsuńDziękuję Wam, że jesteście, zaglądacie i komentujecie :)
OdpowiedzUsuńNie mam dostepu do bialego sera moze byc serek homo?
OdpowiedzUsuńmistrzowskie zdjęcia, ek
OdpowiedzUsuńPrzetestowałam przepis, połączenie smaków (banan, marchew i kumin) jest przepyszne! Dodałam od siebie pora (wcześniej podgotowanego przez jakieś 2 minutki), i całość jest baaardzo zadowalająca :) Na pewno powtórzę. Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńMarchewki, banan i szynka?! Wow, ryzykowne połączenie, ale może warto spróbować? :) W końcu warto próbować nowych rzeczy! :) Wygląda apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis na spód do tarty! Od jakiegoś czasu robię już tylko takie, w wersji słodkiej ;)))) Polecam! Zdrowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuń