- 2 piersi z kury ok 180 g - oczyścić i pokroić w kostkę
- 1 szalotka - obrać i pokroić
- 1 jabłko ok 90 g - obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę
- 1 marchewka ok 90 g - obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- 1 łyżka świeżo posiekanej natki
- 1 łyżeczka świeżo posiekanej kolendry
- 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku
- 1 jajko
- sól ( u mnie selerowa) i pieprz
- oliwa do smażenia (opcjonalnie)
Mięso, cebulę, jabłko, żółtko wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie domieszać startą marchew, natkę pietruszki, kolendrę, imbir i przyprawić pieprzem i solą. Przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie białko ubić na sztywno i delikatnie lecz dokładnie wymieszać z mięsem. Nakładać łyżką na rozgrzaną oliwę, smażyć z obu stron na średniej temp. Swoje kotleciki smażyłam na niskiej temp. bez tłuszczu.
Delikatne i bardzo soczyste.
Swoje kotleciki podałam
z ugotowanym na parze kalafiorem
i otrębową zasmażką.
Smacznego!
Viola
autorka przepisu
You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.
Ciekawy jestem jak smakuje takie zestawienie i czy da się tym najeść.
OdpowiedzUsuńNic prostszego, przygotować, usmażyć, skonsumować i ocenić. Czekam na Twoją opinie :)
Usuńwyglądają bosko!
OdpowiedzUsuńchętnie bym schrupała jednego ;)
Częstuje się ;)
UsuńWszystkie składniki miałam, więc postanowiłam przetestować czy rzeczywiście są takie sycące jak napisałaś i muszę przyznać, są!!! Przepis przetestowany, polecam!!! Pozdrawiam Sylwia
OdpowiedzUsuńLejesz miód na moje serce! Bardzo się cieszę! Pozdrawiam :)
UsuńPysznie wygladają :)!
OdpowiedzUsuńFakt! :D
Usuńi dziękuje :)
Usuńbardzo fajny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwydaje się ciekawe - a nie lepiej będzie zapiec zamiast smażyć?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można zapiec. Spróbuj i daj znać jak smakowały, takie zapiekane :)
UsuńW najbliższych dniach skorzystam z Twojego przepisu ... idealnie pasuje do naszej diety :):) pyszne i jednocześnie dietetyczne...
OdpowiedzUsuńZ jabłkiem jeszcze nie jadłyśmy... Trzeba będzie wypróbować, super przepis :)
OdpowiedzUsuńKolejny bardzo oryginalny i wspaniały przepis. Podoba mi się taka wersja koniecznie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńa co z marchewką?
OdpowiedzUsuńjak w przepisie, domieszać do masy mięsnej :)
UsuńBardzo lubię takie kotleciki. Ostatnio smażyłam je z serem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
OdpowiedzUsuńPiękne i smaczne, wpadam an chwilę, by "skosztowac" choć wzrokiem:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
ciekawie wyglądają tylko zamiast jabłka dałabym ser
OdpowiedzUsuńwszelkie zmiany dozwolone :)
Usuń