Puszyste drobiowe z jabłuszkiem i marchewką, ozdobione zielenią







  • 2 piersi z kury ok 180 g - oczyścić i pokroić w kostkę
  • 1 szalotka - obrać i pokroić
  • 1 jabłko ok 90 g - obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę
  • 1 marchewka ok 90 g - obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
  • 1 łyżka świeżo posiekanej natki
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanej kolendry
  • 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 jajko
  • sól ( u mnie selerowa) i pieprz
  • oliwa do smażenia (opcjonalnie)

Mięso, cebulę, jabłko, żółtko wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie domieszać startą marchew, natkę pietruszki, kolendrę, imbir i przyprawić pieprzem i solą. Przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie białko ubić na sztywno i delikatnie lecz dokładnie wymieszać z mięsem. Nakładać łyżką na rozgrzaną oliwę, smażyć z obu stron na średniej temp.  Swoje kotleciki smażyłam na niskiej temp. bez tłuszczu.


Delikatne i bardzo soczyste.




Swoje kotleciki podałam 
z  ugotowanym na parze kalafiorem
i otrębową zasmażką.




Smacznego!



Viola
autorka przepisu




You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.


Dieta Na Wiosnę

22 komentarze :

  1. Anonimowy11:46:00 AM

    Ciekawy jestem jak smakuje takie zestawienie i czy da się tym najeść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic prostszego, przygotować, usmażyć, skonsumować i ocenić. Czekam na Twoją opinie :)

      Usuń
  2. wyglądają bosko!
    chętnie bym schrupała jednego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy4:38:00 PM

    Wszystkie składniki miałam, więc postanowiłam przetestować czy rzeczywiście są takie sycące jak napisałaś i muszę przyznać, są!!! Przepis przetestowany, polecam!!! Pozdrawiam Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lejesz miód na moje serce! Bardzo się cieszę! Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. bardzo fajny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wydaje się ciekawe - a nie lepiej będzie zapiec zamiast smażyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można zapiec. Spróbuj i daj znać jak smakowały, takie zapiekane :)

      Usuń
  6. W najbliższych dniach skorzystam z Twojego przepisu ... idealnie pasuje do naszej diety :):) pyszne i jednocześnie dietetyczne...

    OdpowiedzUsuń
  7. Z jabłkiem jeszcze nie jadłyśmy... Trzeba będzie wypróbować, super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejny bardzo oryginalny i wspaniały przepis. Podoba mi się taka wersja koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. jak w przepisie, domieszać do masy mięsnej :)

      Usuń
  10. Bardzo lubię takie kotleciki. Ostatnio smażyłam je z serem, oliwkami i suszonymi pomidorami.

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne i smaczne, wpadam an chwilę, by "skosztowac" choć wzrokiem:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy11:51:00 AM

    ciekawie wyglądają tylko zamiast jabłka dałabym ser

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!