autor przepisu Viola
- 800 g dyni - bez skóry i pestek, pokroić w dużą kosykę
- 2 jabłka - oczyścić, pokroić w dużą kostkę
- 1 jabłko - pokroić w drobną kostkę - usmażyć bez dodatku tłuszczu
- 200 g sera feta
- 2-3 łyżki sezamu - uprażyć na suchej patelni
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry (przyprawa)
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki truvii lub innej substancji słodzacej
- 500 ml gorącej wody
- sól
Gałkę muszkatołową, tymianek i mieloną kolendrę połączyć w kubeczku. Pokrojoną dynię i 2 jabłka przełożyć do żaroodpornego naczynia, domieszać przygotowaną mieszankę. Piec 20 minut w 190°C z termoobiegiem, we wcześniej nagrzanym piekarniku. Dynię z jabłkiem przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Dodać ser feta,truvię zmiksować. W razie potrzeby doprawić solą. Zagotować.
Wyglada pieknie, lubie takie geste, kremowe zupy. Podoba mi sie dodatek fety!
OdpowiedzUsuńSłodkie jabłko, słona feta, efekt musi być naprawdę obłędny :)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczny. Muszę wypróbować jabłko w kremie dyniowym:-). Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji:)
OdpowiedzUsuńprezentuje się cudownie:)
OdpowiedzUsuńObłędny krem obłędnie sfotografowany!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie. Musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńAle smakowity krem :) Dynia i feta - już lubię to połączenie.
OdpowiedzUsuńZupa wygląda pięknie. Konsystencję ma idealną. Moje dotychczasowe dyniowe degustacyjne doświadczenia były nieciekawe, ale Twoja zupa zachęca mnie by spróbować swoich sił w starciu z korbolem:)
OdpowiedzUsuńwygląda bosko! po raz pierwszy widze jabłko w składzie zupy dyniowej, ale podoba mi się ta propozycja ;)
OdpowiedzUsuńtrochę inna niż robię ale wciąż zachwyca.
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda i pewnie pysznie smakuje z tak wspaniałą kombinacją składników ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwooww
OdpowiedzUsuńz takimi dodatkami nie znam:)
yum!! i love butternut squash soup, but now i think pumpkin soup is my new favorite!
OdpowiedzUsuń