autor przepisu Viola
Mleko zagotować, domieszać ekstrakt waniliowy. W mlecznej mieszance ugotować ryż według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do miseczki. Do jeszcze ciepłego ryżu domieszać miód i masło. Gdy przestygnie domieszać pozostałe składniki w kolejności, jogurt, jabłko,jajko, truvia, mąka z proszkiem do pieczenia. Przy pomocy łyżeczki wykładać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub mata silikonową, formując ciasteczka. Kształt i wielkość ciasteczek zależy od Was. Piec ok 15 minut w 190°C z termoobiegiem, we wcześniej nagrzanym piekarniku.
- 1 torebka ryżu tricolo marki Uncle Ben's
- 400 ml mleka
- 1 duże jabłko - obrać, oczyścić, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- 3 łyżeczki gęstego ekstraktu z wanilii
- 50 g miodu
- 45 g masła
- 70 g gęstego jogurtu greckiego 0% tłuszczu
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (ok 20 g)
- 80 g mąki z brązowego ryżu
- 1 łyżeczka truvii lub innej substancji słodzącej
- opcjonalnie - polewa czekoladowa kupna lub według tego przepisu - POLEWA
Mleko zagotować, domieszać ekstrakt waniliowy. W mlecznej mieszance ugotować ryż według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do miseczki. Do jeszcze ciepłego ryżu domieszać miód i masło. Gdy przestygnie domieszać pozostałe składniki w kolejności, jogurt, jabłko,jajko, truvia, mąka z proszkiem do pieczenia. Przy pomocy łyżeczki wykładać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub mata silikonową, formując ciasteczka. Kształt i wielkość ciasteczek zależy od Was. Piec ok 15 minut w 190°C z termoobiegiem, we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Delikatne w smaku, chrupiące na zewnątrz,
o kuszącym słodkim wnętrzu.
Z podanej ilości składników wyszło ok 40 szt ciasteczek różnej wielkości i kształtu.
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
Nigdy nie jadłem ciasteczek z dodatkiem ryżu, fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńInspirujące :)
OdpowiedzUsuńłał. ciasteczka z ryzem, to dopiero innowacja! super ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bajecznie, a smak wspaniały - ostatnio zrobiłem podobne - pyszności - polecam
OdpowiedzUsuńCiasteczka super, a najwięcej zabawy miałaś chyba z polewą:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Ciekawa jestem smaku, bo ten dodatek ryżu jest intrygujący :)
OdpowiedzUsuńApetyczne i ryżowe, mniam :)
OdpowiedzUsuńjakie piekne zdjęcia ;]
OdpowiedzUsuńi cudowne, małe słodkości.
Te ciasteczka musiały być przepyszne ;0)
OdpowiedzUsuńta krateczka z polewy.. iście bajkowa :)
OdpowiedzUsuń