autor przepisu Viola
Jajka rozkłócić i przyprawić solą, pieprzem i przyprawą kebab. Połowę suchego pieczywa połączyć z połową pieczywa posmarowanego masłem i wyłożyć nim dno formy, zalać połową masy jajecznej i dociskać widelcem by pieczywo wchłonęło jajka. Następnie ułożyć kolejno listki mięty, plasterki sera i wędliny. Całość polać 4 łyżkami masy jajecznej. Pozostałe pieczywo połączyć, zalać resztą jajek, dokładnie wymieszać i ułożyć na szynce, docisnąć widelcem. Na koniec posypać natką. Piec 20 minut w 180°C (termoobieg 160°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
- 6 jajek
- 50 g sera gruyère - pokrojonego na plasterki
- 15 duży listków mięty
- 3 kromki chleba tostowego - pokroić w kostkę
- 3 kromki chleba tostowego - posmarować masłem, pokroić w kostkę
- 4 duże plasterki szynki
- 1/4 łyżeczki przyprawy kebab
- 1 czubata łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Jajka rozkłócić i przyprawić solą, pieprzem i przyprawą kebab. Połowę suchego pieczywa połączyć z połową pieczywa posmarowanego masłem i wyłożyć nim dno formy, zalać połową masy jajecznej i dociskać widelcem by pieczywo wchłonęło jajka. Następnie ułożyć kolejno listki mięty, plasterki sera i wędliny. Całość polać 4 łyżkami masy jajecznej. Pozostałe pieczywo połączyć, zalać resztą jajek, dokładnie wymieszać i ułożyć na szynce, docisnąć widelcem. Na koniec posypać natką. Piec 20 minut w 180°C (termoobieg 160°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Zajadać póki ciepłe!
Odgrzewane było równie pyszne :)
Bardzo ciekawy pomysl!
OdpowiedzUsuńfajny pomysł z tym chlebem :)
OdpowiedzUsuńale pomysł, super!
OdpowiedzUsuńPomysł pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Bardzo mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuńrewelacja! - Kobiecemysli.pl
OdpowiedzUsuń