- 400 g wątróbek kurzych - oczyścić, umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół
- 1 strąk zielonej papryki - oczyścić, pokroić w krótkie paski
- 200 g pieczarek - pokroić na ćwiartki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki masła
- sól, świeżo zmielony pieprz czarny
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i masło, po czym smażyć wątróbki , pieczarki i paprykę na średniej temp. 10 minut często mieszając, aby wątróbki się zrumieniły z obu stron a warzywa nie przypaliły. Pod koniec skropić sosem sojowym i oprószyć solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Podawać prosto z patelni z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem.
Watrobke polubilam dosc niedawno i wciaz nie uzywam jej zbyt czesto, chyba dlatego, ze zwyczajnie o niej zapominam. Pdooba mi sie w takiej formie!
OdpowiedzUsuńMoje chłopaki ją uwielbiają, zaś ja jestem na etapie przekonywania się do niej. Dzięki:)
Usuńmam dużą słabość do wątróbki :) bardzo apetycznie ją podałaś
OdpowiedzUsuńStarałam się :)
UsuńDziękuję i zapraszam do udziału w akcji WĄTRÓBKOWE FANTAZJE
OdpowiedzUsuń