Muffinki
- 200 g pszennej mąki samorosnącej*
- 60 g zmielonych migdałów
- 2 jajka
- 60 g truvii lub innej substancji słodzącej *
- 250 g jogurtu activia z żurawiną
- 150 g gęstego jogurtu greckiego
- 200 g jagód
(ilość wedle uznania)
- świeże listki mięty
- jagody
- jogurt grecki
- syrop z agawy
Jajka utrzeć z truvią, dodać jogurt activia, jogurt grecki dokładnie połączyć ( by ułatwić sobie pracę użyj miksera) Domieszać migdały. Do mokrej masy przesiać mąkę, wymieszać. Kolej na jagody,
ostrożnie wymieszać z ciastem. Następnie przełożyć masę do foremek do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w 180°C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu, muffinki będą bardzo delikatne. Najlepiej, przed wyjęciem z foremek, odstawić je na kilka minut do ostygnięcia.
Dekoracja
Jogurt wymieszać z syropem z agawy, kierując się własnym smakiem ;) Następnie, przy pomocy łyżeczki nakładać na muffinki, przybrać jagodami i listkami mięty.
Delikatne, pełne jagódek,
szybciutko opróżnicie papilotki!!!!
Zapewniam!!!!
Smacznego, jagodowe życzy!
Viola
autorka przepisu
*Pszenna mąka samorosnąca (self-raising flour) - jest to zwykła mąka pszenna z dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w domu. Na 150 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
*Truvia - słodzidło którym zastępuję cukier. 60 g truvii odpowiada 180 g cukru. Więcej na temat truvii możecie przeczytać tu -KLIK
Produkty wykorzystane w przepisie,
zakupione w Tesco - Coatbridge
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
A ja już myślałam, że bułeczki z jagodami będą, ale takie babeczki to równie pyszna perspektywa ;)
OdpowiedzUsuńMniam! :) Wyglądają przepięknie i bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, aż ma się ochotę wyciągnąć choć jednego z monitora! Pozdrawiam Ilona
OdpowiedzUsuńłał piękne! Poproszę o jednego :)
OdpowiedzUsuńojej są urocze, mniam...
OdpowiedzUsuńpiękne babeczki:)
OdpowiedzUsuńi przy tym wyglądają bosko!:)
OdpowiedzUsuńBardzo obłędnie wyglądają...:)!
OdpowiedzUsuńOczarowałaś mnie zdjęciami :)
OdpowiedzUsuńW sam raz na wiosenną dietę :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię do zabawy Liebster Blog http://zapachykuchni.blogspot.com/2013/04/liebster-blog.html :)) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZauważyłam, że muffiny są teraz na topie w kuchni i super :) Wszystko co jogurtowe uwielbiam, poczynając od czekolad i słodkości, kończąc na połączeniu z chilli. Super przepisik :) PS. zdjęcia piękne
OdpowiedzUsuńwww.studentwgarnku.blogspot.com
BOSKIE !!
OdpowiedzUsuńTe babeczki wyglądają cudownie, mówią do mnie: zjedz mnie zjedz :) Zdjęcia prześliczne :) porywam wszystkie :P
OdpowiedzUsuńCoś pysznego! Nie dość, że jogurtowe to jeszcze z jagodami:)
OdpowiedzUsuńale cudeńka!
OdpowiedzUsuń