- 6 sporych ziemniaków - obrać, pokroić w duża kostkę
- 1 mały por
- 100 g boczku - pokroić w kostkę
- 3 duże kolby cykorii - pokroić
- 1.5 l wywaru z warzyw
- 2 czubate łyżki masła
- 1 duży ząbek czosnku - obrać, zmiażdżyć
- 1 liść laurowy
- 125 g śmietany
- 1 pęczek koperku - posiekać
- kminek
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Na dużej patelni/rondlu zrumienić boczek bez dodatku tłuszczu, dodać masło gdy się rozpuści dorzucić por w całości, cykorię i ziemniaki, posypać kminkiem, smażyć 30 min na średniej temp od czasu do czasu mieszać. Wszystko przełożyć do garnka, zalać wywarem dodać czosnek i liść laurowy. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć por zmiksować dodać do zupy.
Całość przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać śmietanę wymieszaną z koperkiem, wymieszać, podgrzać, podawać ;)
Ciekawa zupka, chetnie bym skosztowala!
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszna... Z cykorią jeszcze nie robiłem, ale dziś zrobiłem pierwszy raz krem z fenkułem, a wcześniej też o tym nie myślałem. Zbyt nas ograniczają nasze przyzwyczajenia :-)
OdpowiedzUsuń