Rustyklane tartaletki ze szpinakiem i orzeszkami pinii.

Na specjalne zamówienie Pani Basi L. :)







Ciasto
  • 200g pszennej mąki
  • 100g masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Przesianą mąkę wymieszać z solą i posiekać z masłem. Dolewając wodę szybko zagnieść ciasto. Uformowac kulę, owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki.





Farsz
  • 480 g świeżego szpinaku
  • 270 g cebuli (ok 5 szt) - pokroić na krążki
  • 3 duże ząbki czosnku - posiekać
  • 100 g świeżo startego cheddara
  • 50 g orzeszków pinii
  • 150 ml śmietany
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego 
Opcjonalnie
  • 2 przepiórcze jajeczka
  • suszona żurawina
  • 3-4 listki bazylii - pokroić
  • parmezan

Na rozgrzany olej arachidowy wrzuć czosnek, smażyć przez kilka sekund, domieszać cebulę i zeszklić (ok3-4 minut). Dorzucić umyty szpinak i smażyć aż do odparowania płynu, od czasu do czasu zamieszać. Domieszać olej sezamowy i sos sojowy, smażyć 2-3 minutki. Maksymalnie zmniejszyć temp. i domieszać śmietanę wymieszaną z cheddarem oraz orzeszki pinii, podgrzewać przez 2-3 minuty, odstawić.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na kształt jednego dużego krążka lub kilku małych i przenieść na płaską blachę. Wyłożyć farsz zostawiając ok 5-6 cm czystego brzegu. Zawinąć brzegi do środka.

 Wersja z jajkiem.






Piec 25-30 minut w 200°C (termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 2-3 minutki, posypać parmezanem, pokrojonymi listkami bazylii oraz suszoną żurawiną. Gotowe do zajadania!


Tarta w większym wydaniu zdecydowanie lepiej smakuje na ciepło,



zaś mniejsze, śmiało można zabrać ze sobą w piknikowym koszyku!



Smacznego życzy!




Viola
autorka przepisu









Czas na piknik z home&you! Startujemy!