Na specjalne zamówienie Pani Basi L. :)
Ciasto
Przesianą mąkę wymieszać z solą i posiekać z masłem. Dolewając wodę szybko zagnieść ciasto. Uformowac kulę, owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki.Ciasto
- 200g pszennej mąki
- 100g masła
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Farsz
- 480 g świeżego szpinaku
- 270 g cebuli (ok 5 szt) - pokroić na krążki
- 3 duże ząbki czosnku - posiekać
- 100 g świeżo startego cheddara
- 50 g orzeszków pinii
- 150 ml śmietany
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 przepiórcze jajeczka
- suszona żurawina
- 3-4 listki bazylii - pokroić
- parmezan
Na rozgrzany olej arachidowy wrzuć czosnek, smażyć przez kilka sekund, domieszać cebulę i zeszklić (ok3-4 minut). Dorzucić umyty szpinak i smażyć aż do odparowania płynu, od czasu do czasu zamieszać. Domieszać olej sezamowy i sos sojowy, smażyć 2-3 minutki. Maksymalnie zmniejszyć temp. i domieszać śmietanę wymieszaną z cheddarem oraz orzeszki pinii, podgrzewać przez 2-3 minuty, odstawić.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na kształt jednego dużego krążka lub kilku małych i przenieść na płaską blachę. Wyłożyć farsz zostawiając ok 5-6 cm czystego brzegu. Zawinąć brzegi do środka.
Wersja z jajkiem.
Piec 25-30 minut w 200°C (termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 2-3 minutki, posypać parmezanem, pokrojonymi listkami bazylii oraz suszoną żurawiną. Gotowe do zajadania!
Tarta w większym wydaniu zdecydowanie lepiej smakuje na ciepło,
zaś mniejsze, śmiało można zabrać ze sobą w piknikowym koszyku!
Smacznego życzy!
Viola
autorka przepisu