- 250 g pszennej mąki samorosnącej*
- 14 połówek suszonych pomidorów z oliwy
- 8 listków tymianku - pokroić
- 6 dużych liści bazylii - pokroić
- 60 g gęstego jogurtu greckiego
- 100 ml mleka
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku - pokroić
- 2 łyżki zmiksowanych otrąb owsianych
- 3 łyżki kapar
- 90 g cheddara - pokroić w drobną kostkę
- 16 czarnych oliwek
- 2-3 oliwki
- 2-3 połówki suszonych pomidorów
8 połówek suszonych pomidorów (pozostałe pokroić na paseczki), tymianek, bazylię,jogurt, mleko, czosnek, jajka, otręby wrzucić do malaksera i zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem. Na pomidorową masę przesiać mąkę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać pozostałe suszone pomidory, kapary, oliwki i cheddar, wymieszać i przełożyć do silikonowej formy lub formy wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowany oliwą. Przybrać górę oliwkami i pomidorkami. Piec 40 minut w 200°C (termoobieg 180°C ).
Keks jest wilgotny, o wyraźnym pomidorowym smaku.
Doskonały na ciepło i na zimno.
Smacznego pomidorowego życzy!
Viola
autorka przepisu
*Pszenna mąka samorosnąca (self-raising flour) - jest to zwykła mąka pszenna z dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w domu. Na 150 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.