Pomidorowy keks z kaparami i oliwkami.






  • 250 g pszennej mąki samorosnącej*
  • 14 połówek suszonych pomidorów z oliwy
  • 8 listków tymianku - pokroić
  • 6 dużych liści bazylii - pokroić
  • 60 g gęstego jogurtu greckiego
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku - pokroić
  • 2 łyżki zmiksowanych otrąb owsianych
  • 3 łyżki kapar
  • 90 g cheddara - pokroić w drobną kostkę
  • 16 czarnych oliwek
Do ozdoby
  • 2-3 oliwki
  • 2-3 połówki suszonych pomidorów

 8 połówek suszonych pomidorów (pozostałe pokroić na paseczki), tymianek, bazylię,jogurt, mleko, czosnek, jajka, otręby wrzucić do malaksera i zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem. Na pomidorową masę przesiać mąkę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać pozostałe suszone pomidory, kapary, oliwki i cheddar, wymieszać i przełożyć do silikonowej formy lub formy wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowany oliwą. Przybrać górę oliwkami i pomidorkami. Piec 40 minut w 200°C  (termoobieg 180°C  ).



Keks jest wilgotny, o wyraźnym pomidorowym smaku. 
Doskonały na ciepło i na zimno. 



Smacznego pomidorowego życzy!





Viola
autorka przepisu





*Pszenna mąka samorosnąca (self-raising flour) - jest to zwykła mąka pszenna z dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w domu. Na 150 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.



Czas na piknik z home&you!
Akcja: Nie kradnij zdjęć!