- ciasto francuskie kupne lub wykonane według tego przepisu - KLIK
Farsz możecie wykonać z dowolnych składników, poniżej podaję moją propozycję
- 2 papryczki chili - pokroić
- 2 cebule - pokroić
- 2 pomidory - sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeżo starty cheddar
Papryczki, pomidory oraz cebulę zmiksować na jednolitą masę. Następnie smażyć na rozgrzanej oliwie, do odparowania płynu. Ciasto rozwałkować, na połowie rozsmarować przestudzoną masę, posypać serem. Przykryć czystym ciastem. Docisnąć wałkiem. Pociąć na
wąskie paski, każdy skręcić, jak makaron świderki, delikatnie rozciągając. Paluchy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo możecie oprószyć paluchy np oregano. Piec 15-20 minut w 220 °C
Doskonałe imprezowe chrupaczki nie tylko do piwa!
Smacznego!
Polecam również!
by zobaczyć przepis kliknij na zdjęcie
Fantazyjne kwiatki
Spiralki serem nadziewane
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
Mój M. takie uwielbia:-) Może zdecyduję się zrobić mu przyjemność...:-)
OdpowiedzUsuńZrób,zrób raz na jakiś czas trzeba ;)
UsuńA miałam robić Twoje kwiatki z ciasta francuskiego, ale zrezygnuję na rzecz HOT paluchów :D Madzia
OdpowiedzUsuńTo już wiem co dziś do piwa podam. Nie wiedziałem że to takie proste w wykonaniu.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wyglądają :) Ciasto francuskie mogłabym jeść w każdej postaci ze wszystkimi dodatkami..
OdpowiedzUsuńNie ma to jak ciasto francuskie, prosto i szybko i wiele możliwości. Super pomysł na te paluchy!
OdpowiedzUsuńDo paluchów znakomicie pasuje pasta francuska z Polsoi. Trzeba ją nieco rozcieńczyć mlekiem kokosowym, bo jak na dip to trochę gęsta, ale pasuje wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńPolsoi mówisz, poszukam i wypróbuję :)
Usuńpodzielisz się ze mną jednym paluchem? :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana!
Ależ proszę, częstuj się ;)
UsuńO właśnie przydałoby mi się do piątkowego piwka:-). Wyglądają rewelacyjnie:-)
OdpowiedzUsuńwyglądają bosko:) od razu mam ochotę upiec, postawić na stole i otworzyć sobie do nich piwko;)
OdpowiedzUsuńZ chęcią przerobię ciasto na takie ostre pyszności. Fajny pomysł na dodatki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
idealne na przekąskę i do kawy rano. Mniam.
OdpowiedzUsuńmmm przekąski na ostro - najlepsze!
OdpowiedzUsuńwłasne inspiracje w kuchni są najlepsze
OdpowiedzUsuń