- kruche ciasto - kupne lub wykonane według przepisu poniżej
- ulubiony świeżo starty ser - u mnie cheddar
- zioła - u mnie prowansalskie
- ostra papryka w proszku
Kruche ciasto wytrawne
- 300 g mąki
- 200 g smalcu ( lub masła)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki smietany
- 1/2 łyżeczki soli
Po wyjęciu ciasto rozwałkować, na połowie ułożyć ser, posypać ziołami, solą i pieprzem. Przykryć czystym ciastem. Docisnąć wałkiem. Pociąć na wąskie paski, każdy skręcić, rozciągając, a następnie zwinąć.
Spiralki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć papryką. Piec ok 15-20 minut w 200°C
Podawać z Waszym ulubionym dipem
Smacznego !
Viola
autorka pomysłu
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
wyglądają wspaniale, myślę że i bez dipu bym zjadła połowę :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne przekaski, wygladaja jak male rozyczki :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na imprezową przekąskę ;) Na pewno nie raz z niego skorzystam! ;)
OdpowiedzUsuńto musiała być fajna impreza:)
OdpowiedzUsuńByła, oj była! :D
UsuńWspaniała przekąska. Bardzo lubięciasto francuskie, a tu z takimi dodatkami musi smakować rewelacynie. :)
OdpowiedzUsuńLubuję się w takich, prostych przekąskach i za ciastem francuskim przepadam. Ale te tu spiralki, z kruchego ciasta powstały.
UsuńŚwietny imprezowy pomysł :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie przekąski;)
OdpowiedzUsuńSuper przekąska:-)
OdpowiedzUsuńSpiralki wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńIdealne na przekąskę.
Lubię takie proste i pyszne przekąski :-D
OdpowiedzUsuńProsta, ale jak efektowna!
OdpowiedzUsuńPyszne ślimaczki, chrupnęłabym sobie, chyba muszę takie zrobić :-)
OdpowiedzUsuńnooo, Dziewczyno...rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńwyglądają krucho, świeżo i do schrupania:) mniam!
OdpowiedzUsuń