Kruche spiralki serem nadziewane. Prosta imprezowa przekąska!






  • kruche ciasto - kupne lub wykonane według przepisu poniżej
  • ulubiony świeżo starty ser - u mnie cheddar
  • zioła - u mnie prowansalskie
  • ostra papryka w proszku


Kruche ciasto wytrawne

  • 300 g mąki
  • 200 g smalcu ( lub masła)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki smietany
  • 1/2 łyżeczki soli
W przesianej mące zrobić wgłębienie, wbić jajko, wlać śmietanę, wsypać cukier i sól. Dodać schłodzony i posiekany smalec ( lub masło). Wszystkie składniki posiekać nożem, palcami rozetrzeć grudki, szybko zagnieść ciasto, zawinąć folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Po wyjęciu ciasto rozwałkować, na połowie ułożyć ser, posypać ziołami, solą i pieprzem. Przykryć czystym ciastem. Docisnąć wałkiem. Pociąć na wąskie paski, każdy skręcić, rozciągając, a następnie zwinąć.




Spiralki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć papryką. Piec ok 15-20 minut w 200°C




Podawać z Waszym ulubionym dipem




Smacznego !



Viola

autorka pomysłu





You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.


16 komentarzy :

  1. wyglądają wspaniale, myślę że i bez dipu bym zjadła połowę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne przekaski, wygladaja jak male rozyczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na imprezową przekąskę ;) Na pewno nie raz z niego skorzystam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. to musiała być fajna impreza:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała przekąska. Bardzo lubięciasto francuskie, a tu z takimi dodatkami musi smakować rewelacynie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubuję się w takich, prostych przekąskach i za ciastem francuskim przepadam. Ale te tu spiralki, z kruchego ciasta powstały.

      Usuń
  6. Świetny imprezowy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie przekąski;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Spiralki wyglądają pysznie!
    Idealne na przekąskę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie proste i pyszne przekąski :-D

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosta, ale jak efektowna!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne ślimaczki, chrupnęłabym sobie, chyba muszę takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. nooo, Dziewczyno...rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają krucho, świeżo i do schrupania:) mniam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!