ZAPRASZAMY na danie z Turcji pochodzące czyli wspólne gotowanie z......


Wspólne gotowanie w wirtualnej kuchni jest coraz modniejsze i nic dziwnego! 
Bo takie spotkania są bardzo miłe i smaczne, dające wiele satysfakcji.
Miło jest wiedzieć że gdzieś tam, w jakiejś innej kuchni, kraju ;) ktoś przygotował dokładnie to samo danie. Ale czy będzie wyglądać jak moje? Jak będzie wyglądać??
 Ta ciekawość, dreszczyk emocji. Bardzo podobało mi się moje pierwsze spotkanie w wirtualnej kuchni i emocje z tym związane. Pomyślałam czemu by tego nie powtórzyć?!
 Czyż nie powinno się tego co fajne i miłe przeżywać jak najczęściej :)
Jak pomyślałam tak zrobiłam i do wspólnego gotowania zaprosiłam

 Asię autorkę bloga Kaczodajnia,
 Bartka autora bloga Facet na Talerzu,
 Patrycję autorkę bloga Czerwień i błękit,
 Agę autorkę bloga Kuchnia z jadalnią,
 Monikę autorkę bloga Maxymonium kulinarne,
 Kasię autorką bloga Bake & Taste,
 Mariolę autorkę bloga Veggieola,
  Anię autorkę bloga Voyagedegustacje 

Koniecznie musicie do nich zajrzeć 
by zobaczyć ich wersję potrawy na którą to wspólnie 
Was dziś zapraszamy.

A potrawą tą jest Mussaka.
 Choć ojczyzną tego dania jest Turcja to niewątpliwie Grecy najlepiej zadbali o jej popularność.






  • 3 bakłażany
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 ml oliwy
  • 400 g mielonej jagnięciny
  • 400 g posiekanych pomidorów z puszki (u mnie pomidorki cherry w całości)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki (u mnie 3 łyżki + odrobina do ozdoby)
  • 2 łyżki świeżo posiekanej mięty ( u mnie 3 łyżki)
  • 3 łyżki masła
  • 3łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • 75 g żółtego sera
  • słodka papryka (przyprawa) (mój dodatek)
  • sól, pieprz



Bakłażan wymyć, osuszyć, oczyścić i pokroić na plastry 0,5 cm. Posypać solą i pozostawić na 1 godzinę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i mocno przesmażyć razem z mięsem na 2 łyżkach oliwy. Przyprawić solą i pieprzem.




Pomidory wlać wraz z sosem do mięsa, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, dodać zioła.Patelnię zdjąć z ognia. Bakłażan opłukać, osuszyć i smażyć porcjami z obu stron na pozostałej oliwie. Plastry bakłażana układać warstwami naprzemiennie z mięsnym sosem w natłuszczonej formie do zapiekanek. Piekarnik nagrzać do temp 220°C (termoobieg 200°C) Z roztopionego masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i gotować, aż powstanie gęsty, kremowy sos.  Przyprawić do smaku, polać zapiekankę.





Całość posypać startym serem, ozdobić natką, oprószyć papryką i piec ok 45 minut.





Dla tych co początku czytać nie chcieli
 raz jeszcze przedstawiam listę blogów i ich autorów ;)

W WIRTUALNEJ KUCHNI

Przyjemność pichcenia dzielili ze mną:


Asia autorka bloga         
Kaczodajnia            

  Bartek autor bloga          
                   Facet na Talerzu                            

Patrycja autorka bloga     
                     Czerwień i błękit                           

Aga autorka bloga          
               Kuchnia z jadalnią                        

Monika autorka bloga         
 Maxymonium kulinarne           

Kasia autorka bloga        
       Bake & Taste                

Mariola autorka bloga        
        Veggieola                 

  Anna autorka bloga           
          Voyagedegustacje            



Gorąco zachęcam do odwiedzin!


36 komentarzy :

  1. O nie wiedziałam, że tak wygląda słynna musaka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląd to nic, musisz poczuć jej smak! ;)

      Usuń
  2. aż ślinka leci oglądając zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za zaproszenie i wspaniałą zabawę:) Piękna ta Twoja mussaka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przyłączenie się wspólnego pichcenia :)

      Usuń
  4. moje pierwsze wspólne gotowanie i złapałam bakcyla :) oczywiście jestem chętna na kolejne :)
    ale pięknie Ci się zapiekła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, że to fajna zabawa :) Dziękuję za spotkanko.

      Usuń
  5. Violu, dzięki Tobie Musaka będzie gościła w mej kuchni częściej:) dzięki wielkie, za pomysł i wspólne gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było naprawdę miło :)Musimy to powtórzyć!

      Usuń
  6. Dziękuję jeszcze raz za zaproszenie.
    Następnym razem postaram się trzymać przepisu, bo Twoja - bardziej tradycyjna - wygląda rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję, fajnie że przyłączyłeś się do wspólnego pichcenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała! Jak macie meisjce to i ja chętnie się przyłączę na wirtualne gotowanie;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, będę o Tobie pamiętać przy następnym spotkaniu :)

      Usuń
  9. O! I to jest przepis na musakę jakiego poszukiwałam :) Twoja wygląda rewelacyjnie. I nie wiedziałam, że to danie pochodzące z Turcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja byłam zaskoczona tą informacją do której się dokopałam :)

      Usuń
  10. Świetny pomysł to wspólne gotowanie :). No i doskonała na pietruszka na wierzchu :)
    Pozdrawiam
    K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję w imieniu swoim i pozostałych uczestników :)....Prawda, nadała takiego zdrowego wyglądu zapiekance ;D

      Usuń
  11. Anonimowy6:20:00 PM

    ach mussaka, robię trochę inaczej bo ...uczyłam się od Greków w Grecji, warzywa muszą być świeże i ze słońca, ze szklarni i jakiś dalekich transportów nie nadają się, nie ten smak ( to rada dla początkujących, więc można ją u nas robić właściwie tylko w lecie - ale potrawa jest baaardzo prosta i trudno ją zepsuć). bakłażany nie muszą tyle leżeć w soli, właściwie wcale, tylko musi być odmiana z mniejszą ilością goryczki bo o to w tym soleniu chodzi. dalsze wariacje są różne, bo to tak naprawdę potrawa biednych ludów ( nie mylić z obrażaniem). gałka muszkatołowa!!należy jej trochę (mało!) dodać do tego sosu budyniowego, bo o ten smak właśnie chodzi, nie cynamon. w wersji polskiej może być wieprzowina lub wołowina. cóż, nie prowadzę bloga więc porada dla gotujących gratis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za podzielenie się swoją wiedzą.

      Usuń
  12. Pięknie wygląda! Uwielbiam moussakę! Sama kilka dni temu robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz i ja do jej wielbicieli należę :)

      Usuń
  13. Przepiękna jest Twoja moussaka:)
    Dziękuję za zaproszenie, bardzo fajna zabawa(chociaż bardzo ciężko mi było z dzisiejszym terminem i odrobinę się spóźniłam z czasem) ale bardzo się cieszę że dołączyłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opóźnienie, jakie opóźnienie ? ;) Fajnie że mimo trudności dołączyłaś do zabawy :D

      Usuń
  14. ach, pyszne danie! i wygląda ciekawie ;]

    OdpowiedzUsuń
  15. Rewelacyjna! Bardzo dziękuję za wspólne gotowanie. Dzięki odkryłam wspaniałe danie, które będę powtarzać wspominając ciepło nasze mussakowanie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję i mam nadzieję że na mussakowaniu się nie zakończy ;)

      Usuń
  16. Uwielbiam taką zapiekankę :)

    A wspólne gotowanie to musi być świetna sprawa :) Ostatnio się zastanawiam nad wciągnięciem kogoś w taką zabawę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak wspólne gotowanie ta baardzo fajne zabawa :) Jakby co to ja chętna jestem, napisz do mnie :)

      Usuń
  17. Twoja mussaka wygląda cudnie. Na pewno jest przepyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. dziękuję jeszcze raz za zaproszenie, Twoja mussaka wygląda przepięknie, szczególnie w przekroju, co nie jest wcale łatwe, tak idealnie zaprezentować to danie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa, starałam się :) Fajnie było spotkać się z Tobą w wirtualnej kuchni.

      Usuń
  19. Anonimowy8:34:00 AM

    Po dłuuugich poszukiwaniach i przeszukiwaniach moich bardzobardzosłabo-zaopatrzonych warzywniakach dorwałam w końcu takie piękne bakłażany, zrobiłam wg owego przepisu i wyszło pysznie! :-) Polecam!
    Pozdrawiam,
    Domina.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo cieszą mnie Twe słowa!! Dziękuję :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!