autor przepisu Viola
Jajka wymieszać z mlekiem, mąkę wymieszać z sezamem (100g), solą i pieprzem. 80 g masła roztopić i wlać do żaroodpornego naczynia. Wątróbkę zanurzyć w jajecznej mieszance, następnie obtoczyć w mące z sezamem i układać w naczyniu. Roztopić pozostałe masło domieszać śmietankę, jak zacznie gęstnieć polać ułożoną w naczyniu wątróbkę, przyprawiać solą i pieprzem.
Posypać dodatkowym sezamem oraz miętą. Piec 35 minut w 200°C ( termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
- 400 g wątróbki drobiowej - oczyścić, przekroić na pół
- 2 jajka
- 90 g mąki
- 100 ml mleka
- 100 g ziaren sezamu + 3 łyżki
- 100 g masła
- 150 ml śmietanki
- świeżo posiekane listki mięty z 3 gałązek
- sól, pieprz
Jajka wymieszać z mlekiem, mąkę wymieszać z sezamem (100g), solą i pieprzem. 80 g masła roztopić i wlać do żaroodpornego naczynia. Wątróbkę zanurzyć w jajecznej mieszance, następnie obtoczyć w mące z sezamem i układać w naczyniu. Roztopić pozostałe masło domieszać śmietankę, jak zacznie gęstnieć polać ułożoną w naczyniu wątróbkę, przyprawiać solą i pieprzem.
Posypać dodatkowym sezamem oraz miętą. Piec 35 minut w 200°C ( termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Swietny i niebanalny sposob na watrobke!
OdpowiedzUsuńNo i takimi daniami można naprawdę się przekonać do wątróbki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo intrygujące danie, z chęcią bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńo rety! wątróbka w takim niesamowitym wydaniu... jestem nią zachwycona. i zaintrygowana!
OdpowiedzUsuńPodłączam się do słów Karmelitki - wątróbka w takim wydaniu jest na tyle ciekawa, że absolutnie do zrobienia jak najszybciej :)
UsuńUwielbiam wątróbkę, a każda inna wariacja z nią związana mnie raduje!
OdpowiedzUsuńAle napisałam, a tak na poważnie, to rewelacyjny pomysł. Wydaje mi się, że ludzie zapominają i nie do końca znają wszystkie walory wątróbki:)
Dziękuję wszystkim za wizytę i pozostawione miłe słowa :) Wątróbka była wyjątkowa smaczna, wręcz rozpływała się w ustach. Z czystym sumieniem polecam to danie osobą które za nią nie przepadają!
OdpowiedzUsuńThank you for joining RecipeNewZ and sharing this delicious recipe! It was recipe # 1,000 on our site, and we've only been live for just a little over a month. So, to celebrate the occasion it was featured on our Facebook page: http://www.facebook.com/RecipeNewZ.
OdpowiedzUsuńI am definitely making this dish: it's just perfect, I love chicken liver :-)
Can't wait to see your future posts!
Fajny pomysl na watrobke
OdpowiedzUsuńWłaśnie uświadomiłaś mi, że wątróbkę można również zapiekać i to wcale niebanalnie! Zdecydowanie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńBoska:)! Zapisuję do zrobienia!!!
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy tak nie przyrządzałem wątróbki - ile to człek w życiu się może od innych nauczyć - dziękuje
OdpowiedzUsuń