- 50 g ugotowanej zielonej soczewicy
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 200 ml ciepłej wody
- 6 g drożdży instant
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 płaska łyżeczka soli
Drożdże rozpuścić w wodzie i połączyć z mąką pszenną. Domieszać oliwę i sól. Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Dodać mąkę kukurydziana i dokładnie wyrobić. Następnie uformować placek w środku ułożyć soczewicę, zawinąć i jeszcze raz delikatnie wyrobić. Przełożyć do formy na chleb i odstawić na godzinkę. By uzyskać taki efekt jak na zdjęciach, z ciasta uformuj wałeczek. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Jak widzicie mój chleb jest płaski,
a kromeczki przypominają paluchy chlebowe,
które doskonale sprawdziły się jako imprezowa przystawka.
W pierwszym podejściu podałam je razem z domowym smalcem,
później wystąpiły w towarzystwie różnych dipów.
Moim zdaniem najlepiej smakowały z dipem ziołowym.
You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.
You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.
Wygląda świetnie i na pewno też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, bardzo mi się podoba takie płaskie pieczywo :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny chleb. Ciekawe, czy wyszedłby na mące pełnoziarnistej. Ale nawet na białej, postaram się wypróbować.
OdpowiedzUsuńViola a zamiast zielonej to mogłabym użyć czerwoną soczewicę?
OdpowiedzUsuńŚmiało, tylko uważaj czerwona jest delikatniejsza, ostrożnie zagniataj :)
UsuńDziękuję za odpowiedz. Będę robić to cudo w tym tygodniu. :)
Usuńwygląda apetycznie ;) ja sie zbieram za upieczenie pieczywa, ale tak jakoś nie mogę się wziać. Boję się porażki ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie. Uwielbiam kukurydziane pieczywo, a tu jeszcze z pyszną soczewicą, obłęd!!
OdpowiedzUsuńpoprosze o banerek:) bo to fajne dla biegaczy:)
OdpowiedzUsuń