- 500 g mąki
- 150 ml mleka
- 3 łyżeczki sypkich drożdży
- 100 g cukru
- 4 łyżki masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru waniliowego
Drożdże rozecieramy z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem.
Dodajemy 150 g mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po 1 godzinie do wyrośniętego rozczynu
dodajemy żółtka utarte z pozostałym cukrem, resztę mąki i jajko. Wyrabiamy ciasto, wlewamy stopione masło, dodajemy cukier waniliowy, ponownie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min.
Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 ( czasami nawet na 3) częśći.
Rozwałkowujemy na prostokąty 30x25 grubość 5mm.
Jesteśmy gotowi na rozsmarowanie farszu, ale to w kolejnym poście ;)